Windows Phone 7: Μια εβδομάδα συμβίωσης με το λειτουργικό της Microsoft


Aπό την προηγούμενη Τετάρτη είχα την τύχη να έχω στα χέρια μου το HTC 7 Trophy, μια συσκευή που έχει ανακοινωθεί λίγους μήνες πρίν και τρέχει το φρέσκο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows Phone 7. Aν και παλίοτερα είχα την δυνατότητα να "ψάξω" τα Windows Phone 7 και να ασχοληθώ μαζί τους από άλλες συσκευές, αυτές τις μέρες έχω στα χέρια μου τη συσκευή της HTC και έτσι κατάφερα να ανακαλύψω περισσότερο και τo smartphone αλλά και το λειτουργικό που σίγουρα υπόσχεται πολλά.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά και να ξεκινήσουμε με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Oκτώβριο, μαζί με τις πρώτες συσκευές που θα το συνοδεύουν. Φυσικά πρόκειται για ένα OS σχεδιασμένο εξ'ολοκλήρου για χρήση σε smartphones με οθόνη αφής το οποίο ομολογουμένως δεν έχει καμια ομοιότητα με τα Windows Mobiles OS του παρελθόντος.



Πρώτη επαφή... 
Εκκινόντας τα Windows ο χρήστης έρχεται σε επαφή με τη homescreen στην οποία υπάρχει η δυνατότητα "καρφιτσώματος" εφαρμογών για άμεση πρόσβαση ενώ με μια κίνηση του δακτύλου από τα δεξια προς τα αριστερά εμφανίζεται το πλήρες μενου. Για τους ανήσυχους χρήστες, αξίζει να πω πως το ρολάρισμα του μενού είναι άκρως ομαλό, γρήγορο και χωρίς το παραμικρό κόλλημα. Ωστόσο όσον αφορά τα κολλήματα, σχετικά bug και καθυστερήσεις, γενικότερα πραγματικά δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα ενώ σε κάθε εντολή του δακτύλου το λειτουργικό ανταποκρίνεται στην κυριολεξία άμεσα.

To βασικό μενού

Ιnternet Explorer, Ζune & Marketplace... 
Ως γνωστόν το λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν θα μπορούσε να έχει άλλον browser από τον Internet Explorer. H φόρτωση των σελίδων σε αυτόν γίνεται πολύ γρήγορα, φυσικά υπάρχουν tabs για εναλλαγή των σελίδων που έχουμε ανοίξει. Η μεταφορά των πολυμέσων (εικόνες, video, μουσική) γίνεται με το Zune (κάτι αντίστοιχο του iTunes στο iPhone) το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε αυτόματα με το που θα συνδεθεί η συσκευή στον υπολογιστή ενώ αξίζει να πούμε πως έχει γίνει καλή δουλειά και στο συνοδευόμενο πρόγραμμα. Βέβαια στις μέρες μας ένα λειτουργικό χωρίς την ύπαρξη ηλεκτρονικού καταστήματος δεν φαίνεται να έχει μέλλον γι'αυτό το λόγο και η Microsoft διαθέτει το Marketplace. Mέσω αυτού μπορούμε να κατεβάσουμε τις εφαρμογές που επιθυμούμε, παιχνίδια και άλλα πολλά με πληρωμή ή όχι. Πληροφοριακά και σύμφωνα με τις εταιρείες στατιστικών αναφέρεται πως τα apps του Μarketplace αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό ωστόσο μέχρι στιγμής υπάρχουν, αν δεν κάνω λάθος, τουλάχιστον 15.000.

Το LiontariBlog ανοιγμένο (πλην των GoogleAds) στον Ιnternet Explorer

Μaps & Microsoft Office... 
Aκόμη στα συνοδευόμενα προγράμματα υπάρχει και το Maps για πλοήγηση, το οποίο λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα, υποστηρίζει pich-to-zoom και σε γενικές γραμμές αφήνει ικανοποιημένο ακόμα και τον απαιτητικό χρήστη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ωστόσο δεν θα μπορούσε να λείπει από τα Windows Phone 7 είναι το Microsoft Office το οποίο διατίθεται δωρεάν και περιλαμβάνει επιλογές OneNote για γρήγορες σημειώσεις ενώ μέσω του προγράμματος είναι εφικτή η τροποποίηση, δημιουργία και άνοιγμα αρχείων Word, Excel και Powerpoint.

Μicrosoft Office

Επικοινωνία...
Πέρα όμως από της "έξυπνες" λειτουργίες και επιλογές, τα Windows Phone 7 πρέπει να καλύπτουν και ανάγκες επικοινωνίας μιας και ενσωματώνονται σε κινητά. Εδώ η επιλογή κλήσης επαφών βρίσκεται εξ'αρχής στο homescreen όπου πατώντας το εμφανίζεται άμεσα το ιστορικό κλήσεων ενώ στο κάτω μέρος υπάρχουν οι επιλογές αναπαραγωγής μηνυμάτων από τον τηλεφωνητή, το πλήρες αριθμητικό πληκτρολόγιο και η αντζέτα επαφών. Μιας και αναφέρθηκα στην ατζέντα επαφών εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτό γιατί στις επαφές δεν έμφανίζονται τα άτομα αυτών που έχουμε μόνο αριθμούς και emails αλλά και οι φίλοι από το hotmail (ή άλλο λογαριασμό email) καθώς επίσης μπορούμε να προσθέσουμε τους γνωστούς μας από το Facebook. Προσωπικά επέλεξα να εμφανίζονται μόνο οι βασικές επαφές μιας και αυτές είναι άμεσα απαραίτητες ωστόσο η επιλογή για αφαίρεση των hotmail επαφών είναι αδύνατη. Φυσικά θα ήθελα να υπήρχε η δυνατότητα μη εμφάνισης αυτών καθώς έτσι θα διευκολυνόταν περισσότερο η αναζήτηση. Ωστόσο η Microsoft με αυτό επιθυμεί να κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία με τους φίλους μας συμπεριλαμβάνοντας τους όλους παρ'όλα αυτά ίσως απο μερικούς φανεί ενοχλητικό. Όσον αφορά την συγγραφή κειμένου (μηνυμάτων, emails κτλ.) το εικονικό πλήρες πληκτρολόγιο ανταποκρίνεται άψογα και πραγματικά είναι πολύ καλό ενώ απευθύνεται ακόμα και στους/στις απαιτητικούς/ες. Η υποστήριξη λογαριασμών email και αυτή είναι ικανοποιητική εξάλλου η συσκευή εφόσον το έχουμε επιλέξει ενημερώνει ανα πάσα στιγμή και για πιθανά εισερχόμενα μηνύματα.

To πλήρες εικονικό πληκτρολόγιο για συγγραφή κειμένου

Oι χάρτες

Διασκέδαση & socializing... 
Αφήνοντας τα παραπάνω περνάμε στο κομμάτι της διασκέδασης και του social networking. Eδώ το Zune (αντίστοιχο του iPod) αναλαμβάνει να αναπαράγει ψηφιακά αρχεία ήχου, videos, podcasts ενώ διατίθεται και η επιλογή ακρόασης μουσικής από ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα μουσικά κομμάτια ταξινομούνται ανα playlist, είδος, καλλιτέχνη και album ενώ ανοίγοντας την εφαρμογή μπορεί ο χρήστης να αγοράσει μουσική από το Marketplace. Στο κομμάτι της διασκέδασης φυσικά περιλαμβάνονται τα παιχνίδια αλλά και η λειτουργία Xbox Live που είναιι αποκλειστική για το λειτουργικό ενώ προσφέρει multiplayer εμπειρία (νομίζω πως δεν υποστηρίζεται ακόμα στην Ελλάδα). Επιπρόσθετα για τους λάτρεις των κοινωνικών δικτύων παρέχεται εξ'αρχής μέσω του People η λειτουργία του Facebook για γρήγορη επαφή με τα τελευταία γεγονότα από την αρχική σελίδα αλλά και το προφίλ. Ωστόσο αυτοί που ασχολούνται περισσότερο μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν και τις επίσημες εφαρμογές των Facebook & Twitter για περαιτέρω επιλογές ενώ αξίζει να αναφέρω πως η λειτουργία του chat (στο Facebook) υποστηρίζεται από επιπρόσθετο πρόγραμμα.


Συνοψίζοντας η Microsoft έχει κάνει πολύ καλή δουλειά διαμορφώνοντας ένα αξιοπρεπές λειτουργικό, τακτοποιημένο, γρήγορο και απλοποιημένο για κάθε λογής χρήστες. Τα αρνητικά που θα βρείτε είναι ελάχιστα όπως η μη υποστήριξη ελληνικού πληκτρολογίου (για την ώρα) αλλά και το "θέμα" με τις επαφές ωστόσο μελλοντικά με την αναμενόμενη αναβάθμιση θα υπάρξουν βελτιώσεις αλλά θα υποστηρίζονται και περισσότερες γλώσσες.

Αργότερα θα γράψω και τις εντυπώσεις από το HTC 7 Trophy καθώς θα υπάρξουν και hands-on φωτογραφίες της συσκευής, μείνετε συντονισμένοι! 

Σχόλια