Condor: O υπερυπολογιστής που αποτελείται από 1.716 Playstation 3


Οι σύγχρονες κατασκευές υπερυπολογιστών, σχεδόν κατά κανόνα χρησιμοποιούν χιλιάδες κοινούς μικροεπεξεργαστές σε παράλληλη διάταξη για να επιτύχουν πολύ υψηλές ταχύτητες επεξεργασίας, με τον πρώτο από αυτούς να δημιουργείται το 1960.

Το μειονέκτημα όμως στο "στήσιμο" ενός υπερυπολογιστή είναι το υψηλό κόστος. Γι'αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το Condor Project. Ένα project που παρέχει μεγάλυ υπολογιστική ισχύ και κοστίζει έως και 10 φορές λιγότερο από ένα παραδοσιακό supercomputer.

Ποιο είναι όμως το χαρακτηριστικό του Condor project, που το καθιστά οικονομικό;

Η απάντηση είναι η φορητή παιχνιδοκονσόλα Playstation 3 της Sony. Όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος το Condor αποτελείται από 1.716 μονάδες PS3 και εξυπηρετεί σε θέματα επεξεργασίας εικόνας της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ συγκαταλέγεται στους 40 κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου.

Ο επεξεργαστής (Cell) που ενσωματώνεται στο PS3, διακρίνεται στην επεξεργασία εικόνας και μέσω αυτής της διάταξης επιλύει αρκετά θέματα που απασχολούν την επεξεργασία εναέριων φωτογραφιών καθώς επίσης χρησιμοποιείται για παρακολούθηση, μέσω καμερών, σε πραγματικό χρόνο χωρίς περιορισμούς στην ποιότητα απεικόνισης.

Εκτός των άλλων ένα ακόμη πλεονέκτημα της εν λόγω διάταξης είναι η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας καθώς είναι εφικτή η απενεργοποίηση των μη χρησιμοποιούμενων μονάδων. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το Condor χρησιμοποιείται και για άλλες έρευνες που απαιτείται αυξημένη επεξεργαστική ισχύς αλλά και μειωμένο κόστος.

Πηγή


Σχόλια