H τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο ενημέρωσης

Οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τον τρόπο πληροφόρησης και πλέον όπως όλα δείχνουν είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου το ίντερνετ αναλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό γι'αυτό το σκοπό.

Σύμφωνα με έρευνα του "Προγράμματος για την Αριστεία στη Δημοσιογραφία" του Pew Research Center, για την κατάσταση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις ΗΠΑ το 2010 έδειξε ότι το internet ξεπέρασε μια σειρά από ορόσημα σε σχέση με τις τυπωμένες εφημερίδες ως πηγή για ειδησιογραφική ενημέρωση.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα αποτελέσματα της έρευνας οι οποίες παρουσιάζουν το 41% των Αμερικανών χρηστών να "παρακολουθεί" τις ειδήσεις μέσω του διαδικτύου σε αντίθεση με ένα χρόνο πρίν, όπου το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 20%. Σ'αυτό συμβάλουν βέβαια και οι αυξημένες πωλήσεις των tablets με το 7% να δηλώνουν κάτοχοι για το μήνα Ιανουάριο, ενώ πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ψηφιακή τεχνολογία, ακόμη και από τα κινητά τηλέφωνα, στην αμερικανική αγορά.

Εξάλου σύμφωνα με το Pew Research Center, όσον αφορά τα κέρδη του διαδικτύου, αναμένεται να ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία αυτά των εφημερίδων για το έτος 2010. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η πτώση στις πωλήσεις των εφημερίδων, κάτι που έχει αντίκτυπο στους εργαζομένους καθώς παρατηρείται μείωση των θέσεων εργασίας κατά 30% σε σχέση με 10 χρόνια πρίν.

Κάτι τέτοιο άλλωστε παρατηρείται και στην χώρα μας, καθώς σε συνδιασμό με την κρίση, έχει πληγεί και ο δημοσιογραφικός τομέας με σημαντικές μειώσεις θέσεων εργασίας, τόσο στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο όσο και στις εφημερίδες.

Τέλος, στις ΗΠΑ πτωτική είναι και η πορεία των δελτίων ειδήσεων των περισσότερων καλωδιακών τηλεοπτικών δικτύων, ενώ σταθερά μένουν μόνο τα τέσσερα μεγάλα δίκτυα.

Σχόλια