3D videos μέσω HTML 5 στο YouTube, αναπαραγωγή με Firefox 4 και συγκεκριμένο hardware


Από σήμερα τα τρισδιάστατα videos στο YouTube με τη βοήθεια του HTML 5 είναι γεγονός, ωστόσο μόνο ο Firefox 4 αλλά και συγκεκριμένα μοντέλα καρτών γραφικών υποστηρίζουν αυτά.

Το ΥοuTube πλέον φιλοξενεί στους servers του ταινίες 3D, όπου κωδικοποιούνται και αναπαράγονται σε φορμά WebM, σύμφωνα με δημοσίευμα του Διευθυντή της Πλατφόρμας Διαχείρισης Προϊόντων της Mozilla, Chris Blizzard. Παρ'όλα αυτά μόνο όσοι έχουν κάρτα Nvidia 3D Vision μπορούν να δουν αυτά τα videos και φυσικά κάνοντας αποκλειστικά χρήση του browser της Mozilla, Firefox 4.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι απαιτήσεις για την αναπαραγωγή 3D videos είναι οι παρακάτω:
Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 
Drivers NVIDIA GeForce 275 ή νεότερους
Ένα 3D Vision Ready monitor, notebook, projector, ή DLP HDTV
NVIDIA 3D Vision glasses για χρήση σε PC monitor ή οθόνη laptop 

Aν το συστημά σας πληρεί της παραπάνω απαιτήσεις τότε σίγουρα είστε από τους τυχερούς, αν θέλετε, που μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες μέσω διαδικτύου. Ωστόσο αν επιθυμείτε να ανακαλύπτετε γρηγορότερα τα videos που είναι κωδικοποιημένα σε 3D κάντε αναζήτηση με το πρόθεμα "yt3d".

Φυσικά το HTML 5 δεν έχει δείξει ακόμα τις full δυνατότητές του, λόγω του πρώιμου σταδίου που βρίσκεται ωστόσο η ανάπτυξή του, σίγουρα, μελλοντικά θα αποφέρει νέα χαρακτηριστικά. Τέλος, δεδομένου της συνεχόμενης προόδου του προτύπου HTML 5 και από τους υπόλοιπούς browsers δεν θα κρατήσει πολύ το μονοπώλιο του Firefox.

Σχόλια