Lumia 800 vs iPhone 4S vs Galaxy SII: Συγκριτικός πίνακας & browser speed test


H ναυαρχίδα της Nokia είναι εδώ και ακούει στο όνομα Lumia 800. Mε λειτουργικό σύστημα Windows Phone Mango 7.5 είναι εδώ επίσημα και δείχνει τα δόντια της στον ανταγωνισμό. Με την Αpple να έχει παρουσιάσει επίσης το νέο iPhone 4S και το Android να έχει το Galaxy SII της Samsung η μάχη των smartphones φτάνει σε άλλο επίπεδο.


Διπύρηνοι επεξεργαστές, μεγάλες ποσότητες μνήμης, κάμερες με ιδιαίτερες δυνατότητες, συνδεσιμότητα και λειτουργικά στις πιο πρόσφατες εκδόσεις κάνουν τα κορυφαία «έξυπνα τηλέφωνα» της κατηγορίας να ξεχωρίζουν.

Φυσικά μπορεί το φιλανδικό Lumia 800 να υστερεί όσον αφορά τον επεξεργαστή, μιας και είναι μονοπύρηνος, όμως οι μετρήσεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Άλλωστε σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και το λειτουργικό. Στον πίνακα που ακολουθεί έχουμε μαζέψει τα βασικότερα χαρακτηριστικά των «δυνατών» από κάθε πλατφόρμα για να μπορέσουμε εύκολα να κάνουμε μια σύγκριση, φυσικά ακολουθεί και σχολιασμός για το κάθε χαρακτηριστικό... Για πάμε λοιπόν:



Οθόνη: Εδώ όσον αφορά τις ίντσες παίρνει προβάδισμα το Galaxy SII μιας και η διαφορά είναι περίπου 1-ίντσα μεγαλύτερη. Φυσικά και τα τρία έχουν τις δικές τους τεχνολογίες. ClearBlack AMOLED, LED-backlit IPS και Super AMOLED Plus κάνουν τις εικόνες να φαίνονται πεντακάθαρα και με υψηλή λεπτομέρια.

Ανάλυση: «Κεφάλι παίρνει» πλέον το iPhone 4S. 640 x 960 pixels κάνουν τη διαφορά και σίγουρα αφήνουν πίσω τα άλλα δύο. Φυσικά αν κρίνουμε από τη διαγώνιο της οθόνης ποιοτικότερο αποτέλεσμα απεικόνισης έχουμε στο Lumia 800 σε σύγκριση πάντα με την 4.3-ιντσών οθόνη του Galaxy SII.

Επεξεργαστής: Χρονισμός λειτουργίας ή πυρήνες. Εδώ παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως το λειτουργικό. Διαφορετικός τρόπος χρήσης και ομολουμένως διαφορετική κατανάλωση της ενέργειας. Το Lumia μιας και έχει μονοπύρηνο σε πρώτη φάση φαίνεται να υστερεί. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν αφού λειτουργεί εξίσου γρήγορα και smoothly σε σύγκριση με τα διπύρηνα chips των άλλων. Σαφώς υπάρχει και συγκριτικό video που δείχνει το Lumia 800 να φορτώνει εξίσου γρήγορα τις σελίδες στο internet, αναμφίβολα ο επεξεργαστής σ'αυτό το τομέα λειτουργεί θετικά.



Κάμερα: Στα 8ΜP και τα τρία. Carls Zeiss οπτικά για το Nokia, νέες τεχνολογίες για το iPhone 4S και φακός που «απορροφά» περισσότερο φώς (δημιουργία της Sony) και ένα Galaxy SII με φακούς από τη Samsung Electronics είναι ότι πρέπει για τις φωτογραφίες. Με πολύ καλά αποτελέσματα και τα τρια, φυσικά με αρκετές διαφοροποιήσεις κάνουν τα εν λόγω smartphones αγαπητά και προς τους λάτρεις της φωτογραφίας. Αξίζει να πούμε πως η κάμερα του Lumia 800 διαθέτει fixed focus ωστόσο ακόμα και στις κοντινές λήψεις δεν υστερεί ιδιαίτερα.

Video: Μια videoκάμερα παλάμης. Η ποιότητα του video είναι σε επίπεδα High Definition (HD) κάτι που σημαίνει εύκολη αναπαραγωγή υψηλής ποιότητας κινούμενης εικόνας στην μεγάλη οθόνη του σπιτιού σας. Φυσικά iPhone 4S και Galaxy SII παίρνουν προβάδισμα αφού κάνουν λήψεις στα 1080p ενώ και τα τρία φιλμάρουν στα 30fps.

Μνήμη RAM: Το Galaxy SII νιώθει υπερήφανο αφού οι κορεάτες το έχουν εξοπλίσει με 1GB. Τόσο όσο χρειάζεται για πραγματικά άνετο multitasking και ομαλή λειτουργία των εφαρμογών. Από την άλλη Apple και Nokia έχουν ενσωματώσει στις συσκευές τους τη μισή, δηλαδή 512MB. Χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζονται προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία του μενού, οι δύο εταιρείες κάτι ξέρουν που επιλέγουν 512MB. Κερδίσουν σε χρόνους αναμονής αφού η μνήμη «τρώει» τα αποθέματα ενέργειας σα λυσασμένη, ως γνωστόν.

Αποθηκευτικός χώρος: Έδω όλα ξεκινούν από τα 16GB. Αρκετά η όχι και οι τρεις εταιρείες έχουν εναλλακτικές πρόσθετης. Η Nokia χαρίζει άλλα 25GB σε cloud μέσω του SkyDrive. Η Apple διατέθει επίσης αντίστοιχη υπηρεσία το iCloud, με χρηματικό αντίτιμο ωστόσο ανάλογα με τα χρήματα υπάρχει δυνατότητα αγοράς μοντέλων με 32 ή 64GB. Τέλος η Samsung παρέχει και αυτή δυο μοντέλα, 16άρι ή 32άρι αλλά υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης μέσω micro SD.

Συνδεσιμότητα: WiFi 802.11, Bluetooth, GPS και DLNA για το Samsung είναι μες στο πακέτο όλων. Η συνδεσιμότητα είναι το πάν και 3 κορυφαία smartphones δεν θα μπορούσαν να υστερούν εδώ.

Μπαταρία: Μεγάλες οθόνες, πολλά pixels, μνήμες, επεξεργαστές, WiFi καταναλώνουν ενέργεια γι'αυτό μια μεγάλη μπαταρία πρέπει να συνοδεύει και τις τρεις περιπτώσεις συσκευών. 1450mAh, 1432mAh και 1650mAh, όπως βλέπετε και στο πίνακα, αντίστοιχα για τα τρια smartphones. H μεγαλύτερη μπαταρία του Galaxy SII δικαιολογείται λόγω της μεγαλύτερης οθόνης που σαφώς καταναλώνει. Φυσικά εδώ πιστεύω ότι το Lumia 800 πέρνει προβάδισμα.

Λειτουργικό σύστημα: Windows Phone Mango 7.5, iOS 5 και Android 2.3 Gingerbread κάνουν τη διαφορά. Πολλές διαφορές, ίσως και ομοιότητες. Εδώ επιλέγει ο καθένας ανάλογα με το τι ζητά και τι απαιτεί από μια συσκευή. Πολλά applications, υποστήριξη για μελλοντικές αναβαθμίσεις και πολλά άλλα κάνουν και τις τρεις συσκευές ποθητές. Η επιλογή είναι πλεόν υποκειμενικό θέμα...

Αυτά λοιπόν είναι τρια από τα καλύτερα smarphones της αγοράς. Σίγουρα όλοι θα ήθελαν να τα αποκτήσουν ωστόσο εσείς πoιό θα επιλέγατε;

[Videos via Slashgear]

Σχόλια