To iPod γίνεται 10 χρονών


Μια ιδέα που άλλαξε τον τρόπο ακρόασης μουσικής on the go και σίγουρα αγάπησαν πολλοί. Το σκεπτικό του Steve Jobs πριν 10 χρόνια ήταν η δημιουργία μιας συσκευής που θα αποθηκεύει μουσικές και θα έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής απευθείας. Χωρίς να είναι το πρώτο mp3 player κέρδισε τις εντυπώσεις και κατέκτησε μια θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Αυτό που ξεχώρισε ήταν η μεγάλη χωρητικότητα αφού εκείνο το καιρό παρείχε την δυνατότητα αποθήκευσης έως και 1000 κομματιών, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα. Φυσικά το μικρό μέγεθος και η καλή αυτονομία το καθιστούσε εύκολο στη μεταφορά και ικανό να αναπαράγει μουσική έως και 10 ώρες χωρίς φόρτιση.

Στη συνέχεια το λανσάρισμα του iTunes που προσέφερε και αγορά μουσικής καθώς και η συμβατότητα του με τα Windows το έκαναν ακόμη πιο ποθητό. Φυσικά νέα μοντέλα με μικρές εξωτερικές αλλαγές και αναβαθμίσεις (χωρητιτότητα, οθόνη κτλ.) έκαναν το iPod δημοφιλές και οι πωλήσεις ικανοποιούσαν την Apple.


Μέχρι το 2003 οι πωλήσεις έφτασαν στο ένα εκατομμύριο, έξι μήνες μετά διπλασιάστηκαν και το 2004 «μετρούσαν» δέκα εκατομμύρια κομμάτια να έχουν φτάσει στους καταναλωτές. Σήμερα 300 εκατομμύρια είναι ο συνολικός αριθμός πωλήσεων. Ωστόσο το "τελευταίο" iPod Classic φαίνεται να μην πουλά με τον ίδιο ρυθμό. Άλλωστε, iPod Touch, iPod Shuffle, iPod nano και iPhone λειτουργούν ως εναλλακτικές συσκευές και σίγουρα κάνουν το mp3 player της Αpple λιγότερο επιθυμητό, αφού όλες οι λειτουργίες και ακόμα περισσότερες μπορούν να επιτευχθούν από αυτές. Ίσως η σειρά Classic φτάνει στο τέλος της μιας και έχει καιρό να ανανεωθεί η συσκευή. Τέλος πάντων, το iPod έπεξε καθοριστικό ρόλο στους λάτρεις της μουσικής εκτός σπιτιού και σίγουρα όλο αυτό το διάστημα προσέφερε έσοδα στην Apple. Χρόνια πολλά iPod!

Σχόλια