Apps και εξόρμηση στα βουνά! Τι θα χρειαστείς;


Χιονίζει στα ορεινά, είναι περίοδος γιορτών και θές να ξεφύγεις λίγο από την καθημερινότητα. Μια βόλτα στο βουνό θα είναι ό,τι πρέπει για να αυξηθεί η αδρεναλίνη και να γεμίσεις τις μπαταρίες. Θές όμως παράλληλα να χρησιμοποιήσεις κάποια apps για να σου κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη, μιας και έχεις smartphone. Αν δεν έχεις απλά δεν σε ενδιαφέρει το άρθρο!

Μιλώντας για iPhone, παρακάτω σου προτείνω κάποια applications που ίσως σου φανούν χρήσιμα ενώ είναι απαραίτητα για την χειμερινή σου εξόρμηση στα βουνά με χίονια ή όχι. Για να είσαι πάντα ενημερωμένος/η για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείς εκεί μακριά από το πολιτισμό, πάντα σε συνδυασμό με σύνδεση 3G, το smartphone σου μπορεί να σου προσφέρει αρκετά.

Καιρός, υψόμετρο, γεωγραφική θέση και πυξίδα είναι τα θέματα που θα σε απασχολήσουν εκεί ψηλά. Ξεκινώντας με το καιρό, είναι η απαραίτητη πληροφορία για να ξέρεις τι σου επιφυλάσουν τα καιρικά φαινόμενα. Μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις το app "Καιρός" που έρχεται μαζί με το iPhone σου. Όμως αν εσύ θές περαιτέρω πληροφορίες, όπως ωριαία πρόβλεψη, ταχύτητα ανέμου, κατεύθυνση και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία τότε θα πρέπει να κατεβάσεις το AccuWeather. Διατίθεται δωρεάν στο App Store και σου προσφέρει όλα τα παραπάνω.

Συνεχίζοντας το επόμενο θέμα σου είναι το υψόμετρο. Πολύ χρήσιμη πληροφορία για να ξέρεις σε τι ύψος βρίσκεται, ή αν ξεπέρασες το οριό σου (αν έχεις θέσει) αλλά και για να μπορείς με ακρίβεια να το πεις στους φίλους σου. Μιλώντας πάντα για iPhone και φυσικά για δωρεάν app, το Trekker's Altimeter κάνει καλά τη δουλειά του και δεν χρειάζεται να ξοδέψεις τίποτα για αυτό. Κάνει ότι λέει και το ονομά του σε δυο μονάδες μέτρησης (feets, meters), χρησιμοποιώντας το GPS δέκτη του κινητού σε συνδυασμό με 3G. Η ακρίβειά του είναι ικανοποιητική, έχοντας μια μικρή απόκλιση για την οποία άλλωστε σε ενημερώνει. Παράλληλα αναγράφεται και το γεωγραφικό μήκος και πλάτος για να ξέρεις την ακριβή θέση σου.

Επιπλέον μια ψηφιακή πυξίδα θα σου είναι απαραίτητη. Τα iPhone 3GS/4/4S έχουν ενσωματωμένο μαγνητόμετρο, όπου σε συνδυασμό με το προεγκατεστημένο app μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε ρολόι ή επιπρόσθετη πυξίδα αφού κάνει πολύ καλή δουλειά, έτσι ώστε να προσανατολιστείς σε περίπτωση που χαθείς. Φυσικά υπάρχουν και αρκετά apps που λειτουργούν εξίσου καλά ή και καλύτερα, δωρεάν και μη, ωστόσο δεν βρίσκω απαραίτητη τη χρήση κάποιου άλλου app.

Όλα τα παραπάνω σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα και θα σε πληροφορήσουν για ό,τι θελήσεις. Φυσικά και τα τρια apps είναι απαραίτητα ειδικά αν είσαι δεινός/η λάτρης των χειμερινών χόμπυ (ή αθλημάτων). Παράλληλα μην ξεχνάς ότι χρησιμοποιώντας τα παραπάνω γλιτώνεις και αρκετά χρήματα από τα αντίστοιχα εργαλεία ή εξοπλισμό. Ωστόσο όπου και να πας, ότι και να χρησιμοποιήσεις να το κάνεις με μέτρο και πάντα με προσοχή! Καλές βόλτες!!!

Σχόλια