OS X Mountain Lion, τα 5 βασικότερα χαρακτηριστικά του νέου OS

H Αpple έχει έτοιμη την επόμενη κίνηση για τα Mac και αυτή ακούει στο όνομα OS X Mountain Lion. Ομολογουμένως πρόκειται για τη νέα έκδοση του λειτουργικού για Μac που και αυτή τη φορά βαπτίζεται με ονομασία άγριας γάτας.

Μένοντας στην ονομασία, η Apple διάλεξε να «σκοτώσει» το brand Μac πριν από το name της έκδοσης, φυσικά όχι μόνο για το Μοuntail Lion αλλά και για το υπάρχων OS X Lion, στοιχείο που βλέπουμε άλλωστε και στο site της εταιρείας. Πρακτικά περά από το marketing κομμάτι αυτής της αλλαγής, αυτό που θέλει να δείξει η Apple είναι ο διαχωρισμός του hardware από το software. Αυτό γιατί αναφερόμενοι στο Mac μιλάμε για hardware ενώ το OS X δηλώνει το software.

Αφήνοντας τα περί ονομασίας και περνώντας στα νέα χαρακτηριστικά οι αλλαγές που έχουν γίνει στο Mountain Lion είναι πάνω από 100 ωστόσο εμείς θα σταθούμε στις 5 βασικότερες.

iCloud, Notification Center, Aλλαγές ασφαλείας, Game Center και «ενoποίηση» με iPad/Pod/iPhone έρχονται να διαφοροποιήσουν το όλο σκηνικό του νέου OS X.

Ειδικότερα, το Mountain Lion φέρνει όλες τις δυνατότητες του iCloud στον σταθερό Mac για βέλτιστη εμπειρία σε σχέση και με τις υπόλοιπες iOS συσκευές. Contacts, Messages κ.α μπορούν έυκολα να συγχρονιστούν παρέχοντας την ευκολία χρήσης από οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Σ'αυτό το σημείο έχει προστεθεί και το iCloud Documents, για αποθήκευση στο cloud και συγχρονισμό αρχείων, κάτι σαν το Google Docs.

Νotification Center
Συνεχίζοντας το Νotification Center που έγινε γνωστό με το iOS 5 πλέον έρχετε και στους Mac, που θα τρέχουν το Mountain Lion. Στην ουσία το σύστημα ειδοποιήσων προστίθεται στη νέα έκδοση και θα εμφανίζεται στα δεξιά της οθόνης. Έτσι μηνύματα, ενημερώσεις λογισμικού κ.α θα παρουσιάζονται όλα και νοικοκυρεμένα σε ένα μέρος.

Getakeeper

Το επόμενο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με την ασφάλεια του συστήματος. Βελτιώσεις ασφαλείας και νέες δυνατότητες έχουν προστεθεί ενώ το Getakeeper πλέον αποτελεί νέα προσθήκη. Στην ουσία η νέα εφαρμογή παρέχει επιλογές για μέγιστη ασφάλεια και έλεγχο των downloads, για αποφυγή κατεβάσματος εφαρμογών που κρύβουν malwares κτλ.

Φυσικά όπως αναφέραμε και στην αρχή η ενοποίηση με τις υπόλοιπες iOS συσκευές είναι το βασικό κομμάτι του Mountain Lion. Έτσι λοιπόν εφαρμογές όπως Notes, Calendar, Messages και Reminders θα προστεθούν στην σταθερή έκδοση για να επωφεληθούν οι χρήστες από τις παραπάνω εφαρμογες και στο σταθερό τους υπολογιστή.


Τέλος, το Game Center θα δώσει και αυτό το παρόν στη νέα έκδοση, παρουσιάζοντας σημαντικές πληροφορίες στους gamers (status, scores κτλ.). Παράλληλα οι developers θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν multiplayer παιχνίδια, με τη διαφορά ότι ο κάθε παίχτης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια πλατφόρμα επιθυμεί ανάμεσα σε OS Χ και iOS.

Aυτά είναι τα 5 νέα και βασικότερα χαρακτηριστικά που φέρνει το νέο OS X Mountain Lion, που όπως αντιλαμβάνεστε αποσκοπούν στη δημιουργία ενός εννιαίου οικοσυστήματος για όμοια εμπειρία σε tablet, smartphone και υπολογιστή. H νέα έκδοση θα γίνει διαθέσιμη το καλοκαίρι για όλους ωστόσο οι developers μπορούν να κατεβάσουν το preview από εδώ.

Πηγή

Σχόλια