Μάθε πως να κάνεις την εμπειρία του video chat καλύτερη

To video chat αναμφίβολα το χρησιμοποιούν πολλοί. Άτομα μικρής ηλικίας έως και ηλικιωμένοι προτιμούν αυτό το τρόπο για επικοινωνία με συγγενείς ή άλλα σημαντικά πρόσωπα. MSN, Skype, Facebook, ICQ κ.α άλλα προγράμματα παρέχουν την δυνατότητα για video chat και φυσικά χωρίς κόστος, εκμεταλλεύοντας τη σύνδεση ADSL.

Έτσι λοιπόν πρόκειται για μια πολύ καλή λύση σε περίπτωση που θέλουμε να δούμε και να μιλήσουμε με κάποιο γνωστό σε πραγματικό χρόνο αλλά βρίσκεται αρκετά μακρυά. Με μια κάμερα στο desktop σύστημα ή με την ενσωματωμένη κάμερα του laptop αυτό γίνεται παιχνιδάκι ωστόσο όλοι θα θέλαμε το κάτι παραπάνω, όσον αφορά την ποιότητα επικοινωνίας. Σ'αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε κάποιες λεπτομέρειες που αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα και φυσικά βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα.








Ξεκινώντας λοιπόν το βασικό για μια τέλεια επικοινωνία είναι το hardware. Ένας καλός υπολογιστής με πολυπύρηνο επεξεργαστή καθώς και μπόλικη μνήμη RAM βοηθούν στη γρηγορότερη μετατροπή των δεδομένων αποφεύγοντας έτσι τα λαγκαρίσματα. Όσον αφορά το σύστημά μας όμως αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια καλή κάμερα. Έδω όσο περισσότερα megapixels τόσο καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα, παρέχοντας υψηλότερη ανάλυση και ευκρίνεια στη μεταδιδόμενη εικόνα. Έτσι προτιμείς HD webcams σίγουρα πάνω από το 1.3 megapixel και με όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές fps (frames per second).

Το παραπάνω αφορά την εικόνα. Επειδή όμως στο video chat έχουμε και μεταφορά ήχου, και αυτός θα θέλαμε να είναι αρκετά ποιοτικός για να ακουγόμαστε καθαρότερα. Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να ξοδέψουμε χρήματα για επιπλέον εξοπλισμό, το μικρόφωνο του laptop ή ένα συμβατικό/οικονομικό μικρόφωνο για το desktop είναι αρκετά. Αποφεύγοντας χώρους που έχουν θόρυβο και μιλώντας σε ικανοποιητική απόσταση από αυτό το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Σε αντίθετη περίπτωση ρίχνοτας μια ματιά στην αγορά μπορείς να προμηθευτείς εξωτερικά μικρόφωνα με απομονώσεις θορύβου και σχετικές τεχνολογίες παρέχοντας πιστότερη και πιο ποιοτική λήψη ήχου.

Aν και τα παραπάνω είναι τα βασικότερα για το τέλειο video chat, κάποια επιπλέον βήματα που ίσως να μην είχες δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μπορούν βελτιώσουν ακόμη το όλο θέμα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέξεις είναι ο φωτισμός. Καλός φωτισμός από πηγές που ήδη έχεις στο σπίτι τοποθετημένες κατάλληλα βοηθούν στο να φαίνονται όλα πιο καθαρά, χωρίς μαυρίλες. Φυσικά αφού το άρθρο δεν αναφέρεται σε επαγγελματικές λύσεις, ένα φωτιστικό γραφείου ή κάτι σχετικό μπορεί να τοποθετηθεί πίσω από την οθόνη σου, φωτίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόσωπό σου.

Το chat όπως αναφέραμε και στην αρχή δεν κοστίζει αφού γίνεται μεσω της γραμμής ADSL (και βασίζεται σε δωρεάν προγράμματα). Σ'αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι όσο γρηγορότερη σύνδεση τόσο λιγότερες καθυστερήσεις θα παρουσιάζονται στο video αλλά και στον ήχο. Στην περίπτωση όμως που η ταχύτητα του δικτύου είναι μικρή (1-2Mbps), για να πάρουμε τα μέγιστα από αυτή θα πρέπει να μην σερφάρουμε παράλληλα σε άλλες σελίδες που πιθανότητα "τραβούν" το bandwidth και γονατίζουν τη σύνδεση.

Τέλος, σίγουρα αν συνδυάσεις όλα τα παραπάνω το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο από ικανοποιητικό και θα βελτιώσει την εμπειρία της βιντεο συνομιλίας με φίλους ή συγγενείς ενώ κάτι τελευταίο που συμβουλεύω να μην κάνεις την ώρα του video chat είναι η απότομες κινήσεις, για αποφυγή ειδώλων. Φυσικά ο τρόπος σου προς το συνομιλούντα αλλά και η γενική σου συμπεριφορά σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία ωστόσο αυτό εξαρτάται από εσένα! :-) 

Σχόλια