Τα Android apps με διαφημίσεις φτάνουν τη κατανάλωση ενέργειας στο κόκκινο


Τα Ads που εμφανίζονται στα Android apps, κυρίως τα free, φαίνεται πως δεν τα πάνε καλά με την μπαταρία των smartphones. Έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν ομάδες του Pordue University και της Microsoft έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι διαφημίσεις αποτελούν το 75% της καταναλισκόμενης ενέργειας σε μια εφαρμογή.

Οι δοκιμές έγιναν σε ένα Nexus One με Android 2.3 και σε εφαρμογές όπως Angry Birds, FreeChess και New York Times app. Επιπλέον όλα τα αποτελέσματα πάρθηκαν με το EProf app που αναλύει την ενέργεια που καταναλώνεται σε μια εφαρμογή.

Όπως προέκυψε το 20% της ενέργειας χρησιμοποιείται από την εφαρμογή ενώ η υπόλοιπη καταναλώνεται από τα ads. Αυτά ως γνωστόν εμφανίζονται στο πάνω ή κάτω μέρος της οθόνης και ανάλογα παρουσιάζουν κάποιο προϊόν. Όλο αυτό αποτελεί διαδικασία στην οποία το app αποστέλλει τη τοποθεσία του χρήστη σε κάποιο server, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή γίνεται upload δεδομένων ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το data connection γίνονται download τα δεδομένα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν γίνεται μια φορά αλλά επαναλαμβάνεται σε κάθε νέο Level με αποτέλεσμα να καταναλώνεται αθροιστικά σημαντικό ποσοστό ενέργειας.

Επίσημη λύση στο πρόβλημα για την ώρα δεν υπάρχει ωστόσο αυτό που έχετε να κάνετε είναι να περιορίσετε την χρήση τέτοιων εφαρμογών.

Tέλος, το EProf app θα κυκλοφορήσει σύντομα και στο Google Play ενώ θα γίνει διαθέσιμο και στα Windows Phones, για να βγάζετε και μόνοι σας συμπεράσμα σχετικά με την κατανάλωση των εφαρμογών.

Πηγή

Σχόλια