Προβλήματα με malware σε χιλιάδες Mac


Οι υπολογιστές Mac, της Apple, δεν είναι αδιαπέραστοι από ιούς και το πρόσφατο γεγονός επαληθεύει το παραπάνω. Πάνω από μισό εκατομμύριο μηχανήματα μολύνθηκαν από το λεγόμενο Flashback Trojan και τα πράγματα ήταν λίγο ανυσηχητικά.

Η έρευνα της Dr.Wed γνωστοποιεί πως τα περισσότερα Mac που έχουν δεχτεί το εν λόγω malware βρίσκονται στην Αμερική ενώ μιλάμε για περίπου 600,000 υπολογιστές. Η Apple μετά το γεγονός δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και σχετικό update ασφαλείας που κυκλοφόρησε διόρθωνε το πρόβλημα. Φυσικά όσοι δεν έχουν πάρει είδηση το patch είναι σίγουρα εκτεθειμένοι μιας και το malware υποκλέπτει στοιχεία και οι πιθανότητες λήψης αυτού είναι αυξημένες.

Στην ουσία σε όσους υπολογιστές εγκαταστάθηκε ο ιός, μέσω κενού ασφαλείας σε κώδικα Java, υπήρχε επικοινωνία με το server του εισβολέα. Έτσι, ένα μοναδικό ID number στελνόταν σε αυτόν και εν συνεχεία ο έλεγχος του Mac ήταν θέμα χρόνου. Φυσικά μετά το update της Apple όλα καλυτερεύουν ενώ και η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας F-Secure κοινοποιεί σχετικές πληροφορίες αλλά και τρόπους για να διευκρινιστεί αν ο υπολογιστής είναι μολυσμένος (δείτε εδώ).

Πηγή

Σχόλια