Facebook Graph Search, η μηχανή αναζήτησης στο κοινωνικό δίκτυο


Η Facebook ανακοινώνει το Graph Search στο σημερινό της press event. Η νέα υπηρεσία έρχεται για να διευκολύνει τις καταστάσεις αναζήτησης και να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Ξεχνώντας ότι ξέραμε μέχρι στιγμής, ο Mark Zucherberg (ιδρυτής του Facebook) παρουσιάζει κάτι που θυμίζει το Google Search αλλά στο Facebook.

Σε συνεργασία με το Bing, το Graph Search παρέχει οτιδήποτε θέλει να βρει ο καθένας κάνοντας μια απλή αναζήτηση. Χρησιμοποιώντας απλά και μόνο τα δεδομένα (φωτογραφίες, χρήστες, συνδέσεις, τοποθεσίες κτλ.) του κοινωνικού δικτύου και με τη βοήθεια εξειδικευμένων φίλτρων οτιδήποτε θα είναι πιο εύκολο να βρεθεί. Προς όφελος των χρηστών (και όχι μόνο...) το Graph Search εκτός των άλλων έχει την ικανότητα να δώσει αποτέλεσμα για θέματα όπως "σε ποιόν αρέσει η τάδε ταινία", "σε ποιο bar βρίσκονται οι φίλοι μου" καθώς και να προτείνει single άτομα για δημιουργία σχέσεων με βάση τα ενδιαφέροντα κτλ. Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί το Google Search και φυσικά δεν αναζητά περιεχόμενο από το διαδίκτυο πέρα από το Facebook.


Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας φυσικά και έχει δοθεί έμφαση. Δηλαδή οι αναζητήσεις περιορίζονται στις προτιμήσεις ασφαλείας του καθενός έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπονται εμφανίσεις στοιχείων τα οποία δεν επιθυμεί ο χρήστης να είναι εμφανή.

Το Facebook Graph Search θα ξεκινήσει τη λειτουργία του για το ευρύ κοινό από σήμερα, σε μια περιορισμένη beta έκδοση για αγγλόφωνους χρήστες και σταδιακά θα αυξάνεται η υποστήριξη. Για την ώρα η υπηρεσία θα είναι προσβάσιμη μόνο μέσω web.

Σχόλια