Η AVG πουλάει προσωπικά δεδομένα σε εταιρείες


Θέλοντας και μη προστασία χωρίς πληρωμή δεν υφίσταται ή μπορεί να υπάρχει αλλά σε μηδαμινό βαθμό. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως τα freeware προγράμματα μπορούν και χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες δημιουργίας τους; Πώς τα AVG, Avast κτλ. έχουν δωρεάν έκδοση και μπορούν να σε "προστατεύουν" από απειλές στο διαδίκτυο; Το ξέραμε απλά για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται και από τις εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, η γνωστή εταιρεία AVG ανακοίνωσε πως σκοπεύει (σαν να μην το κάνει ήδη) να πουλήσει τα προσωπικά δεδομένα του καθενός σε διαφημιστικές εταιρείες. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι όχι μόνο να βγάλει λεφτά αλλά και μπορέσει τάχα να υποστηρίξει την free έκδοση antivirus, που διαθέτει τόσα χρόνια. Από τις 15 Οκτωβρίου λοιπόν σύμφωνα με αυτά που ισχυρίζεται θα συλλέγει δεδομένα όπως το ιστορικό, τον πάροχο του διαδικτύου ή της κινητής αντίστοιχα αλλά και πληροφορίες για το τι εφαρμογές χρησιμοποιεί ο καθένας. Η ίδια αναφέρει πως σε καμία περίπτωση δεν θα δώσει πιο προσωπικά δεδομένα όπως email, αριθμούς πιστωτικών καρτών ή άλλες τυχόν πιο ιδιαίτερες πληροφορίες, στοιχεία που όμως είναι άμεσα φανερά από το ιστορικό.

Επιπλέον η AVG αναφέρει πως οτιδήποτε πρόκειται να δωθεί σε τρίτους θα "περνά" από ειδικό "φιλτράρισμα" για να είναι σίγουρη για αυτά που θα πουλήσει στις εταιρείες, έτσι ώστε να αποφευχθούν απώλειες σημαντικών προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Προσοχή λοιπόν με τα free προγράμματα που χρησιμοποιείτε για να μην μοιράζονται οι πληροφορίες σας σε κάθε διαφημιστική ή άλλη εταιρεία στατιστικών χωρίς να το ξέρετε. Επίσης προγράμματα του είδους (κύριως antivirus) προκαλούν δυσλειτουργίες σε αρκετά υπολογιστικά συστήματα ενώ πολλές φορές εγκαθιστούν (με την έγκρισή μας φυσικά) και παραπανήσια προγράμματα που κάποιες φορές έχουν και κακόβουλο χαρακτήρα (βλ. MyBackupPC, Registry Cleaners κτλ.).

Σχόλια