H Google εξηγεί τον τρόπο σταθεροποίησης video των Pixel 2


Τα προσφάτως λανσαρισμένα Pixel 2 της Google διαθέτουν μια έξυπνη δυνατότητα κατά την εγγραφή video. Μπορούν να κάνουν χρήση ταυτόχρονα του ηλεκτρονικού και του οπτικού σταθεροποιητή εικόνας, προσφέροντας πιο σταθερό video. Πως επιτυγχάνεται όμως αυτό; Η Google μας απαντά εξηγώντας πως μπορεί η συσκευή να πετύχει κάτι τέτοιο. Στην πράξη, η Google χρησιμοποιεί μηχανές εκμάθησης που συνεργάζονται με τις τεχνολογίες εξάλειψης κίνησης, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που κάνουν χρήση είτε του ενός είτε του άλλου.

Αρχικά, το σύστημα συλλέγει πληροφορίες κίνησης από τον οπτικό σταθεροποιητή και το γυροσκόπιο του κινητού. Στη συνέχεια η Google χρησιμοποιεί ένα αποκλειστικό αλγόριθμο φιλτραρίσματος ("lookahead") όπου ωθεί τα πλαίσια εικόνων σε μια αναβαλλόμενη συστοιχία και χρησιμοποιεί την εκμάθηση μηχανών, για να προβλέψει που είναι πιθανό να μετακινηθεί το τηλέφωνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διόρθωση περισσότερων σημείων κίνησης απ' ότι θα έκανε μόνο ο οπτικός σταθεροποιητής, αντισταθμίζοντας έτσι κοινές ιδιαιτερότητες του video όπως κούνημα και άλλα φαινόμενα που παρατηρούνται, όταν δεν υπάρχει κάποια μέθοδος σταθεροποίησης.

Αν και ακούγεται ιδιαίτερα ευφυής ο τρόπος που προσεγγίζει το θέμα σταθεροποίησης η Google, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τέλειος. Η κάμερα του Pixel 2 αν και προσφέρει αρκετά καλό αποτέλεσμα, έχουν παρατηρηθεί από χρήστες κάποια μικρο-προβλήματα. Στο κομμάτι της σταθεροποίησης όμως, βλέπουμε πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στο video. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι ικανή θα διορθώσει και να προτρέψει από τυπικά σφάλματα που μπορεί να μην προλάβει ο οπτικός σταθεροποιητής (OIS), ενώ τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο με το να έχει γίνει χρήση κάποιου gimbal.


Πηγή

Σχόλια