Το Gmail επιτρέπει σε τρίτους να διαβάζουν τα emails σας


Το προσωπικό απόρρητο στο διαδίκτυο δεν είναι και τόσο προσωπικό και μετά τις αποκαλύψεις και στο σκάνδαλο με τις διαρροές στοιχείων σε τρίτους από το Facebook, κάτι νέο έρχεται να ταράξει τα δεδομένα. Αυτή τη φορά τα νέα έρχονται από την πλευρά της Google, η οποία επιτρέπει σε developers εφαρμογών να μπορούν να διαβάσουν τα emails των χρηστών του Gmail. Οι ρυθμίσεις πρόσβασης επιτρέπουν σε εταιρείες που δημιουργούν λογισμικό, σχετιζόμενο με την εφαρμογή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google, να έχουν πλήρη πρόσβαση στα emails και στις προσωπικές πληροφορίες του καθενός.

Η Google δήλωσε στο The Verge πως παρέχει δεδομένα σε τρίτους μόνο υπό την συγκατάθεση των χρηστών. Δηλαδή υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή που μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην παρέχονται δεδομένα σε developers αν δεν το επιθυμεί ο χρήστης. Από την άλλη, η έρευνα του Wall Street Journal φανερώνει πως υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές που αποκτούν πρόσβαση στα emails ενώ κάποιες από αυτές ελέγχονται από πραγματικούς ανθρώπους και όχι computers. Δηλαδή πίσω από όλο αυτό υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που βλέπουν τις επαφές αλλά μπορούν και να διαβάσουν τις συνομιλίες των χρηστών.

Αν και δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι γίνεται κατάχρηση των δεδομένων από τρίτους developers, το Gmail φαίνεται να δημιουργεί κάποιου είδους ανασφάλεια σχετικά με το απόρρητο των χρηστών. Φυσικά, το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο για το πόσο ασφαλές είναι το σύστημα της Google ωστόσο μην ξεχνάμε και πως πέρσι αρκετοί χρήστες έπεσαν σε παγίδα (τύπου "phishing") που ζητούσε άδεια για πρόσβαση στα Google Docs, μέσα από το ίδιο το σύστημα εξουσιοδότησης. Ενώ η Google ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε μια σειρά βελτιώσεων από τότε και μετά, η επίθεση αυτή φανέρωσε τα τρωτά σημεία του συστήματος αδειών της εφαρμογής

Για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες ωστόσο εάν επιθυμείτε να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό του Gmail σας μπορείτε να κλικάρετε εδώ, να συνδεθείτε στο λογαριασμό και να έχετε πλήρη εικόνα των αδειών που παρέχετε σε τρίτους.

Σχόλια