Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως υπάρχουν πάνω από 2000 κακόβουλα apps στο Play Store της Google


Μια έρευνα διάρκειας δυο χρόνων αποκαλύπτει πως υπάρχουν περίπου 2040 εφαρμογές στο Google Play Store που είναι επικίνδυνες. Κάποιες απ' αυτές απαιτούν ύποπτο ποσοστό αδειών ενώ κάποιες άλλες αποτελούν malware, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σίνδεϊ και την Data61 της CSIRO.

Η έρευνα περιλάμβανε περίπου 1 εκατομμύριο εφαρμογές του Google Play από τις οποίες βρέθηκε ένα μεγάλο ποσοστό ψευδών εφαρμογών που απαιτούσαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Μέσα σ' αυτά είναι τα γνωστά games Hill Climb Racing και το Temple Run.

Για την επεξεργασία αυτού του πλήθους των εφαρμογών οι ερευνητές έκαναν χρήση νευρωνικών δικτύων και μηχανών εκμάθησης. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να σημανθούν 7246 εφαρμογές ως κακόβουλες ενώ οι 2040 απ' αυτές ήταν ψεύτικες και υψηλού κινδύνου. Εκτός αυτού, άλλες 1565 απαιτούσαν το λιγότερο πέντε άδειες ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και 1407 ενσωμάτωναν διαφημίσεις από τρίτους.

Το καλό από την παραπάνω έρευνα είναι ότι όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν ήδη αφαιρεθεί ήδη από το ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ σύμφωνα με τις αναφορές της Google γενικότερα ο αριθμός των υποβολών εφαρμογών που απορρίφθηκαν έχει αυξηθεί στο 55%.

Σχόλια