Η Apple αποκάλυψε το νέο Mac Pro και τo Pro Display XDR monitor


Μετά από αρκετά χρόνια, η Apple ανακοίνωσε το νέο Mac Pro - στο φετινό WWDC που πραγματοποιήθηκε χθες - και πρόκειται για ένα "τρελά" ισχυρό  μηχάνημα αλλά και πανάκριβο που απευθύνεται καθαρά σε επαγγελματίες και χρήστες που ζητούν τα μέγιστα από το Mac τους.

Ο σχεδιασμός θυμίζει την πρώτη γενιά των Mac Pro πίσω στο 2006 που στην ουσία ήταν ένα κουτί, όπως τα κλασικά desktops. Πλέον επανέρχεται στο προσκήνιο η εν λόγω κατασκευή δημιουργώντας ένα κουτί αποτελούμενο από ανοξείδωτο ατσάλι και έτοιμο να δεχτεί πολύ hardware.


Το νέο Mac Pro έχει κατασκευαστεί με βασικό γνώμονα την επεκτασιμότητα προσφέροντας στους χρήστες απεριόριστες δυνατότητες αναβάθμισης, αναλόγως τις ανάγκες. Στο εσωτερικό συναντάμε  επεξεργαστές Intel Xeon με έως 28 πυρήνες (56 threads) και 12 slots (6-channels) μνήμης για συνολικά 1,5TB RAM DDR4 ενώ διαθέτει οκτώ εσωτερικές υποδοχές PCI Express για να βάλει κανείς ότι χωράει ο νους του, όπως για παράδειγμα κάρτες γραφικών αλλά και το Apple Afterburner, τον επιταχυντή γραφικών που προσφέρει αστείρευτη ισχύ για επεξεργασία έως και 8K video.

Επιπλέον μαζί με την νέα μονάδα παρουσιάστηκε και ένα ολοκαίνουργιο monitor. Το Pro Display XDR (eXtreme Dynamic Range) είναι ένα monitor επαγγελματικής χρήσης με ικανά χαρακτηριστικά. Διαθέτει διαγώνιο 32-ιντσών και ανάλυση 6016 x 3284 pixels, η αλλιώς όπως αποκαλεί η Apple, 6Κ Retina. Μπορεί να χειριστεί παλέτα χρωμάτων P3, βάθος χρώματος 10-bit και προσφέρει φωτεινότητα 1000nits ενώ αν χρειαστεί μπορεί να φτάσει τα 1600nits (για προσωρινή χρήση). "Τρελή" αποκάλυψη αποτελεί η βάση της οθόνης (stand) η οποία ίσως είναι η ακριβότερη που συναντά κανείς αφού το κόστος της φτάνει τα 1000 δολάρια.

Καλά τα νέα χαρακτηριστικά και οι υψηλές δυνατότητες ωστόσο όπως έγραψα και στην αρχή τα παραπάνω προορίζονται αποκλειστικά για επαγγελματίες ή ευκατάστατους χομπίτσες αφού η τιμή του Mac Pro ξεκινά από τα 5,999 δολάρια (8-core Xeon, 32GB RAM, 256GB SSD, AMD WX7100 GPU) ενώ το Pro Display XDR monitor ξεκινά από τα 4,999 δολάρια. Επομένως, για ένα βασικό ολοκληρωμένο set απαιτούνται περίπου 12,000 δολάρια (μαζί με το stand). Για τους υποψήφιους αγοραστές (λέμε τώρα...) τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο.

Σχόλια