Το Google Maps μπορεί να σώσει ζωές με το νέο σύστημα ειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές


Tο Google Maps εξυπηρετεί κατά την πλοήγηση, όταν θέλουμε να βρούμε κάποιο βενζινάδικο ή κάποια συγκεκριμένη περιοχή αλλά πλέον μπορεί να σώσει ζωές κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών. Η Google ανακοίνωσε πως "ειδοποιήσεις SOS", οι οποίες παρουσιάστηκαν δυο χρόνια πριν, είναι αναβαθμισμένες και περιλαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο καθώς και ένα νέο σύστημα ειδοποίησης σε περιόδους κρίσης βοηθώντας τους χρήστες να κατανοήσουν το τί συμβαίνει και τί να κάνουν για να μείνουν ασφαλείς.

Στην πράξη, οι ειδοποιήσεις SOS παρείχαν ζωτικής σημασίας πληροφορίες σε μια περίοδο κρίσης, συμπεριλαμβάνοντας μιας περίληψης των εκδηλώσεων, σχετικά νέα και Twitter posts, αριθμούς τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης καθώς και πληθώρα συμβουλών. Ωστόσο, μετά το νέο update, το Google Maps διαθέτει λεπτομερείς απεικονίσεις για τυφώνες, σεισμούς και πλημμύρες.

Στις περιπτώσεις που σε κάποια περιοχή αναμένεται μια σημαντική καιρική αλλαγή (πχ. τυφώνας), θα υπάρχει αυτόματη ενημέρωση μέσω του Google Maps σε αυτούς που είναι κοντά στη περιοχή που επηρεάζεται. Σύμφωνα με την product manager της εφαρμογής, Hannah Stulberg, αυτή η ενημέρωση θα δείχνει την πρόβλεψη της τροχιάς της καταιγίδας μαζί με πληροφορίες για το πότε είναι πιθανό να πληγούν ορισμένες περιοχές, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσει το πως θα αντιδράσει και το προς τα που θα κινηθεί.

Το ίδιο θα ισχύει και για περιπτώσεις σεισμών, όπου θα εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με το επίκεντρο, το μέγεθος του σεισμού καθώς και περιοχές που επηρεάστηκαν απ' αυτόν. Επίσης, θα υπάρξουν και προβλέψεις πλημμυρών φανερώνοντας που είναι πιθανό να συμβούν και πόσο σοβαρές θα είναι.

Παράλληλα το Google Maps θα εμφανίζει real-time ειδοποιήσεις κατά την πλοήγηση ενημερώνοντας τον χρήστη αν η διαδρομή που θα ακολουθήσει ή η τοποθεσία που θα επισκεφτεί επηρεάζεται από κάποια σημαντική καιρική αλλαγή.

Το νέο σύστημα ειδοποιήσεων για φυσικές καταστροφές θα κυκλοφορήσει σε iOS, Android και στην έκδοση από περιηγητή (desktop) τις επόμενες εβδομάδες. Πληροφοριακά οι προβλέψεις για πλημμύρες θα είναι διαθέσιμες αποκλειστικά στην Ινδία καθώς οι περιοχές εκεί πλήττονται πολύ συχνά ενώ οι ειδοποιήσεις κατά την πλοήγηση θα είναι διαθέσιμες μόνο σε iOS και Android μέσα στο καλοκαίρι. 

Σχόλια