Η Κίνα παίρνει νέα μέτρα μετά τον αποκλεισμό της Huawei


Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Κίνας δεν δείχνει να σταματά αλλά φαίνεται ότι χειροτερεύει αφού η Κίνα ανακοίνωσε τα σχέδια που θα ακολουθήσει ενάντια στην στάση της Αμερικής, δημιουργώντας τη δικής της "blacklist".

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν πρόσφατα μια λίστα γεμάτη με αναξιόπιστες ξένες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια και τώρα η Κίνα προετοιμάζεται να κάνει το ίδιο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου της Κίνας, Γκάο Φενγκ αποκάλυψε πως θα δημιουργηθεί μια "λίστα οντοτήτων" που θα περιλαμβάνει ξένες επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει ή περιορίσει το έργο τους με κινεζικές επιχειρήσεις, λέγοντας επιγραμματικά:
  • Η απόρριψη της Huawei αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο
  • Η Αμερική θα μπορούσε να φτιάξει μια "blacklist" με έως πέντε κινέζικες εταιρείες επιτήρησης
  • Η Huawei ζητά τη γρήγορη λήξη της αμερικανικής απαγόρευσης
O ίδιος συμπλήρωσε πως: "Συμπεριλαμβάνονται οι ξένες επιχειρήσεις, οι οργανισμοί ή τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της αγοράς, αποκλίνουν από το πνεύμα της σύμβασης ή επιβάλλουν αποκλεισμούς ή θέλουν να σταματήσουν τις προμήθειες σε κινεζικές επιχειρήσεις για μη εμπορικούς σκοπούς και βλάπτουν σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων σε μια λίστα με "αναξιόπιστες οντότητες".

Κινέζικα αντίποινα 

Η ανακοίνωση της μαύρης λίστας της Κίνας έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απαίτηση του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου από τις αμερικανικές εταιρείες να λάβουν έγκριση από την κυβέρνηση πριν προβούν σε επιχειρηματικές συναλλαγές με την Huawei και άλλες κινεζικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, έχει χορηγηθεί ανάκληση 90 ημερών, η οποία θα επέτρεπε στην Google και σε άλλες εταιρείες να προσφέρουν κρίσιμη υποστήριξη στην Huawei.

Η Google, η Intel, η Qualcomm και αρκετές άλλες αμερικανικές εταιρείες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις επιχειρηματικές συμφωνίες τους με την Huawei μετά την απαγόρευση των ΗΠΑ στην εταιρεία.

Έτσι λοιπόν όπως η "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ δημιουργεί μεγάλες επιπτώσεις στο εμπόριο έτσι και μια αντίστοιχη κινεζική "μαύρη λίστα" θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις για τους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley που λειτουργούν στη χώρα.
Πηγή:TechRadar

Σχόλια