Αναρωτηθήκατε ποτέ από που προήλθε το πληκτρολόγιο QWERTY ;


 
Το QWERTY (προφέρεται "kwɜrti" ) είναι η πιο συνηθισμένη σύγχρονη διάταξη του πληκτρολογίου. Το όνομα προέρχεται από τα έξι πρώτα γράμματα (πλήκτρα) που εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή γραμμάτων του πληκτρολογίου, διαβάζοντάς τα από αριστερά προς τα δεξιά: QWERTY. 

Βασίστηκε σε ένα σχήμα που είχε φτιάξει ο Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς (Christopher Latham Sholes) το 1874 για τη γραφομηχανή Σολς και Γκλίντεν (Sholes and Glidden typewriter) και πουλήθηκε το ίδιο έτος στην εταιρία Ε. Ρέμινγκτον και Υιοί (E. Remington and Sons), και πρωτοεμφανίστηκε στις γραφομηχανές.


Χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά πληκτρολόγια λόγω της τυπικής του διάταξης καθώς θεωρείται οτι οι άλλες μορφές πληκτρολογίων αδυνατούν να προσφέρουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα του QWERTY. 

Η υιοθέτηση και η χρήση του πληκτρολογίου QWERTY θεωρείται συχνά ως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους μελέτης λόγω της γενικευμένης χρήσης του, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η διάταξη επινοήθηκε και δημιουργήθηκε το 1870 από τον Christopher Latham Sholes, αρχισυντάκτης μιας εφημερίδας και τυπογράφος που έζησε στο Milwaukee. Με την υποστήριξη των φίλων του Κάρλος Glidden και Samuel W. Soule έφτιαξε ένα πρωτότυπο γραφομηχανής και τον Οκτώβριο του 1867 έκανε αίτηση για πατέντα. Δούλεψε σκληρά για τα επόμενα έξι χρόνια ώστε να βελτιώσει την εφεύρεσή του, κάνοντας πολλές αλλαγές στη τοποθέτηση των γραμμάτων (τα οποία αρχικά είχε βάλει αλφαβητικά) με τη διαδικασία δοκιμής και λάθους με σκοπό τη μείωση της συχνότητας κολλήματος των μεταλλικών μπαρών, και χρησιμοποίησε τη μελέτη συχνότητας εμφάνισης διγράμματων συλλαβών στην αγγλική γλώσσα του καθηγητή Άμο Ντενσμόρ, αδελφό του χρηματοδότη της μηχανής Τζέιμς Ντενσμόρ .

Οι μπάρες που αντιστηχούσαν σε γράμματα που συχνά εμφανιζόντουσαν σα ζευγάρι σε αγγλικές λέξεις, όπως το S και το T, τοποθετήθηκαν σε απέναντι πλευρές του δίσκου της μηχανής. Τελικά κατέληξε σε ένα πληκτρολόγιο τεσσάρων γραμμών με κεφαλαία γράμματα που είναι παρόμοιο με το σημερινό κουέρτι. 

Το 1873 ο χρηματοδότης του Σολς, ο Τζέιμς Ντενσμόρ, πέτυχε να πουλήσει τα δικαιώματα κατασκευής της γραφομηχανής (που ονομάστηκε Γραφομηχανή Σολς-Γκλίντεν ή Sholes-Glidden Type Writer) στην εταιρία Ε. Ρέμινγκτον και Υιοί, και μέσα σε λίγους μήνες η θέση των γραμμάτων στο πληκτρολόγιο βελτιστοποιήθηκε από τους μηχανικούς της εταιρίας Ρέμινγκτον. Αφότου αγόρασε τη συσκευή, η Ρέμινγκτον έκανε αρκετές αλλαγές και τελικά δημιουργήθηκε το σημερινό QWERTY.

Πληκτρολόγιo τύπου Type Matrix

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μοντέλα ηλεκτρονικών πληκτρολογίων που διαφημίζονται ως εργονομικά (όπως το EZ Reach της Type Matrix) που έχουν τα πλήκτρα ακριβώς το ένα κάτω από το άλλο.

Πλέον αν και η τεχνική εφαρμόστηκε αρχικά στις πρώτες γραφομηχανές σήμερα τα πληκτρολόγια QWERTY συνοδεύουν κάθε υπολογιστή (φορητό ή σταθερό) αλλά έχουν ενσωματωθεί και σε αρκετά smartphones, για γρηγορότερη σύνταξη κειμένου! 

 






Σχόλια