Συμβουλές για καθαρό, περισσότερο "αυτόνομο" και πιο λειτουργικό Android


Ο κόσμος έχει γεμίσει Android και μικροί μεγάλοι έχουν από ένα, μιας και ως smartphone είναι πιο εύκολο να αποκτηθεί, λόγω του μεγαλύτερου εύρους τιμών. Αndroid σε διάφορες εκδόσεις, Froyo, Gingerbread, Honeycomb και Ice Cream Sandwich υπάρχουν παντού και κάνουν για όλες τις δουλειές. Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά όμως μια καλή συντήρηση και μερικές συμβουλές για καλύτερη αυτονομία, είναι ό,τι πρέπει για αυτούς που έχουν παραμελήσει το κινητό τους αλλά και πιο ψαγμένους που θέλουν τα μέγιστα από τη συσκευή τους.

Σ'αυτό το άρθρο λοιπόν συγκεντρώσαμε μερικές πολύτιμες συμβουλές για το πως να "καθαρίσετε" το smartphone σε επίπεδο software αλλά και πως να πετύχετε καλύτερους χρόνους αυτονομίας.

Συμβουλές για ένα "καθαρό" και πιο λειτουργικό Android....

- Ξεκινώντας, αυτό που κάνετε σε αρχική φάση είναι να "ρίξετε" ένα καλό καθάρισμα στα apps. Σίγουρα όλοι θα έχετε κατεβάσει δίαφορα applications είτε γιατί ήταν απαραίτητο είτε απλά για να τα δοκιμάσετε. Στη δεύτερη περίπτωση πολύ πιθανό είναι το app να έχει μείνει στο κινητό σας παρατημένο σε κάποιο φάκελο η σε κάποια σελίδα. Έτσι, ελέγχετε πoια από αυτά δεν έχετε χρησιμοποιήσει για αρκετό διάστημα και εν συνεχεία αφού το αποφασίσετε τα διαγράφετε. Με αυτή τη κίνηση εξοικονομείτε αποθηκευτικό χώρο αλλά αποδεσμέυεστε και από άχρηστες εφαρμογές, δίνοντας στη συσκευή σας ένα τόνο ανανέωσης.

- Όλα τα browsers, μερικές εφαρμογές (βλ. YouTube κ.α), αλλά και οι κλήσεις καθώς και τα μηνύματα κρατούν ιστορικό. Αυτό το ιστορικό καταναλώνει μνήμη ενώ κάνει πιο δύσκολη την εύρεση στοιχείων όταν αναζητούμε κάτι. Επομένως, δεύτερη συμβουλή είναι να διαγράψετε ότι αρχείο ιστορικού υπάρχει κερδίζοντας σε χώρο αλλά και χρόνο, αφού η συσκευή θα «τρέχει» πιο άνετα ενώ εσείς θα βρίσκετε πλέον τα πιο πρόσφατα στοιχεία αρκετά πιο εύκολα.

- Ακόμη για να αυξήσετε το χώρο αποθήκευσης της συσκευής μια πολύ καλή λύση είναι το Cloud. Με αρκετές υπηρεσίες να προσφέρουν χώρο στο «σύννεφο» μπορείτε να κάνετε ένα λογαριασμό και να αξιοποιήσετε τα δωρεάν GB που προσφέρουν. Tα Dropbox, Mozy, Βox, SugarSync, Google Music κ.α είναι apps που αναλαμβάνουν τα φιλοξενήσουν τα δεδομένα σας, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα χρήσης τους και από άλλες συσκευές (desktop, tablet, laptop κτλ.). Φυσικά όλα διατίθονται δωρεάν στο Google Play και προσφέρουν δωρεάν αρκετά gigabytes για αποθήκευση.

- Δυστυχώς κάτι που ξεχνούν πολλοί αλλά είναι απαραίτητο για ένα ασφαλές smartphone είναι ο έλεγχος για κακόβουλο λογισμικό. Με το Android να μην έχει και το καλύτερο ιστορικό σε θέματα ιών και malwares, ένα τσεκάρισμα με δωρεάν ή επί πληρωμή apps είναι ό,τι πρέπει. Avast, Dr. Web, F-Secure, Ikarus, Kaspersky, Zoner, και Lookout είναι από τα καλύτερα. Εγκαθιστώντας ένα από τα παρακάτω ελέγχετε για τυχόν «σκαθάρια» ενώ στη περίπτωση που εντοπιστεί απειλή εν συνεχεία μπορείτε να τη διαγράψετε, οριστικά.  
(Μετά από τις συμβουλές 1,2 και 4 καλό είναι να κάνετε και ένα restart της συσκευής...)  

Καλύτερη μπαταρία για ένα πιο "αυτόνομο" Android....
Αν και ακολουθώντας όλα τα παραπάνω εκτός των άλλων κερδίζετε ταυτόχρονα και σε αυτονομία μιας και η συσκευή δουλεύει ομαλότερα, μερικά tips για πολύ καλύτερα αποτελέσματα ακολουθούν:

Φωτεινότητα, ασύρματες υπηρεσίες, αυτόματες διεργασίες εφαρμογών και ανανέωση δεδομένων είναι αυτά που πίνουν την ενέργεια της μπαταρίας όσο τίποτα άλλο. Έτσι λοιπόν οι συμβουλές που αναφέρουμε παρακάτω είναι αυτό που χρειάζεστε για απαράμιλλη λειτουργία καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- Ρυθμίζετε τη φωτεινότητα της οθόνης στο αυτόματο. Έτσι, είτε σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού είτε κάτω από το δυνατό φώς του ηλίου η φωτεινότητα της οθόνης είναι αυτή που πρέπει για καλύτερη ευκρίνεια αλλά και εξοικονόμηση.
- Κλείνετε τις ασύρματες υπηρεσίες όταν δεν τις χρειάζεστε. WiFi, Bluetooth, GPS και 3G είναι προτιμότερο να είναι ανενεργά όταν δεν τα χρησιμοποιείτε ενώ όταν θέλετε να συνδεθείτε ενεργοποιείτε αποκλειστικά και μόνο αυτά ή αυτό που χρειάζεστε.
- Αποτρέπετε τις εφαρμογές να κάνουν αυτόματες διεργασίες (uploading, notification κτλ.) κάθε λίγο και λιγάκι, περιορίζοντας απλά και μόνο το χρόνο. Φυσικά εδώ ρυθμίζετε και την ανανέωση δεδομένων (καιρός, emails κτλ.) μεγαλώντας το διάστημα που κάνουν έλεγχο οι εφαρμογές.

Όλα τα παραπάνω αν και στο κείμενο φαίνονται χρονοβόρα στην πραγματικότητα δεν απαιτούν παρά μερικά λεπτά. Ωστόσο, ακολουθόντας όλες τις συμβούλες έχετε ένα καλύτερο Android smartphone που δουλεύει πιο ομαλά, πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα. Φυσικά κερδίζετε αποθηκευτικό χώρο, διατηρείτε ένα τακτοποιημένο λογισμικό ενώ παράλληλα κάνετε τη μπαταρία του κινητού πιο λειτουργική, μεγαλώνοντας τους χρόνους ομιλίας και αναμονής.

Σχόλια