Jolla Sailfish OS, κάνει το ντεμπούτο και εντυπωσιάζει


To ΜeeGo δεν έχει πεθάνει και μας το αποδεικνύει η Jolla. Η γνωστή Φιλανδική startup ετοιμάζει ένα νέο ΟS βασισμένο στο MeeGo, το οποίο αποκαλεί Sailfish. Το νέο της δημιούργημα βρίσκεται σε εξέλιξη και έτσι η εταιρεία ανάπτυξης παρουσιάζει τα πρώτα  -βασικά στοιχεία σε ένα διαφημιστικό demo.

Το λειτουργικό Sailfish σε πρώτη φάση διαφέρει σε σχέση με ό,τι έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής καθώς διαθέτει δικό του χαρακτήρα, ξεφέγοντας αρκετά από τα γνωστά. Oι πρώην εργαζόμενοι της Nokia, που αποτελούν τη Jolla, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για ένα ιδιαίτερο OS και σίγουρα είναι στο σωστό δρόμο. Οι πρώτες εικόνες άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από το demo είναι ιδιαίτερα καλές και παράλληλα πολλά υποσχόμενες.

Απ'όσα μπορούμε να διακρίνουμε, βλέπουμε ένα καθαρό UI βασιζόμενο κυρίως σε swype και ένα start screen με multitask view. Ακόμη στο video παρουσιάζονται εν συντομία οι βασικές λειτουργίες (κλήσεις, music player κτλ.) ενώ φαίνονται και οι ενσωματωμένες επιλογές διαμοίρασης στα κοινωνικά δίκτυα. Όσον αφορά τα apps, η Jolla αναφέρει πως θα υπάρχει δυνατότητα να τρέξουν Andoid εφαρμογές ώς έχουν, με τη βοήθεια του λογισμικού Myriad Alien Dalvik και κάποιες άλλες ίσως με μικροαλλαγές.

Ωστόσο, το Sailfish για να βγεί στην αγορά χρειάζεται υποστήριξη, μιας και τα περιθώρια είναι στενά. Η εταιρεία λοιπόν αναφέρει πως ήδη συνεργάζεται με την ST-Ericsson και τον φορέα κινητής DNA ενώ μελλοντικά αναμένεται να προστεθούν και περισσότεροι κατασκευαστές. Η ημερομηνία κυκλοφορίας δεν είναι γνωστή αλλά αν όλα πάνε καλά η Jolla ίσως το διαθέσει το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Πάντως, η όλη ιδέα φαίνεται πολύ καλή και πόσο μάλλον αν υποστηριχθεί και από δυνατές εταιρείες του χώρου.

Σχόλια