Ξανά υποκλοπές από τη CIA, τι λένε οι εταιρείες


Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks για τις υποκλοπές της CIA, είναι πιο ανησυχητικές από ποτέ. Μεγάλο ποσοστό συσκευών χακαρίστηκε από ειδικούς με σκοπό τη συλλογή στοιχείων, ανεξαρτήτου λογισμικού ενώ στο παιχνίδι μπήκαν και οι "έξυπνες" τηλεοράσεις.

Κάνοντας χρήση του hardware των συσκευών (μικρόφωνα, κάμερες κτλ.) και εκμεταλλευόμενοι τα κενά ασφαλείας, οι συνεργάτες της CIA "εισέβαλαν" παραβιάζοντας πληθώρα προσωπικών δεδομένων. Από πλευράς τους οι μεγάλες εταιρείες τοποθετήθηκαν επίσημα. Η Apple δήλωσε πως το λογισμικό της προσφέρει υψηλού επιπέδου ασφάλεια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η Samsung εξετάζει το σκηνικό με τις τηλεοράσεις πελατών της που παραβιάστηκαν, η Microsoft τόνισε πως έχει ενημερωθεί και ερευνεί το θέμα ενώ η Google μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε σχολιασμό.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται ωστόσο σε μια εποχή που τα τεχνολογικά προϊόντα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, τα προσωπικά δεδομένα του καθενός είναι πιο ευάλωτα από ποτέ. Μπορεί οι εταιρίες του χώρου να μας καθησυχάζουν όμως από πλευράς μας και εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είτε χρησιμοποιούμε το κινητό, είτε τον υπολογιστή για να σερφάρουμε, πρέπει να λειτουργούμε έχοντας στην άκρη του μυαλού μας ότι όλα δεν είναι όπως φαίνονται. Ακόμα και μια μικρή διαφήμιση που πιθανόν μας ενδιαφέρει ή ένα απλό mail, μπορεί να "μολύνει" τον υπολογιστή και να τον εκθέσει σε κάποιο malware, το οποίο στη συνέχεια να δώσει σε ξένα χέρια αυτά που για εμάς είναι προσωπικά ή απόρρητα (λογαριασμοί, κωδικοί κτλ.). Γι' αυτό το λόγο λοιπόν και με αφορμή το πρόσφατο συμβάν υποκλοπών, πρέπει να προσέχουμε και ιδιαίτερα τα άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς πέραν των προσωπικών στοιχείων κάποιες φορές -από πλευράς επιτήδειων- θέτεται σε κίνδυνο και η σωματική ακεραιότητα.

Σχόλια