Τα βασικότερα gestures στο iPhone X


Με την έλευση του iPhone X και μετά από 10 χρόνια, η Apple αποφάσισε να αφαιρέσει το κεντρικό πλήκτρο από το iPhone. Το πλήκτρο κατατεθέν για τις συσκευές της εταιρείας ανήκει στο παρελθόν για την επετειακή έκδοση του κινητού της και πλέον τροποιείται ελαφρώς o τρόπος χρήσης.

Αυτή τη φορά με συγκεκριμένα gestures ο χρήστης θα μπορεί να πραγματοποιεί ορισμένες λειτουργίες που διαφέρουν από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα. Έτσι μιας και δοκιμάσαμε τη νέα συσκευή και επειδή κάποιοι ίσως τα βρουν σκούρα στην αρχή, στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα gestures που χρειάζεται να ξέρει ένας νέος κάτοχος του iPhone X:

"Ξύπνημα" κινητού
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Μπορεί κανείς να αγγίξει την οθόνη ή να πατήσει το πλαϊνό πλήκτρο ενεργοποίησης. Ο ευκολότερος ίσως τρόπος είναι να υπάρχει ενεργοποιημένη η λειτουργία Raise to Wake, με την οποία σηκώνοντας το κινητό από το τραπέζι ανοίγει η οθόνη ενώ ενεργοποιείται και το Face ID.

Κλείδωμα κινητού
Με κλασικό κωδικό κλειδώματος ή μέσω Face ID μπορεί κανείς να κλειδώσει το κινητό. Το Touch ID δεν υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση.

Πηγαίνοντας στην κεντρική σελίδα (home)
Στα μέχρι πρότινος iPhone αρκούσε το πάτημα του home button. Πλέον αγγίζοντας την οθόνη και κάνοντας κίνηση από κάτω προς τα πάνω, ότι και αν κάνει η συσκευή γυρνά στην κεντρική σελίδα.

Multitasking
Ένα άλλο χαρακτηριστικό στα iPhone είναι πως για να επιλέξει κανείς εφαρμογή που τρέχει στο παρασκήνιο, πατούσε δυο φορές το home button. Πλέον απλά κάνεις swype από κάτω προς τα πάνω όμως μέχρι τη μέση της οθόνης.

Κέντρο Ελέγχου
Πλέον η κεντρική σελίδα ελέγχου, που προηγουμένως υπήρχε στο κάτω μέρος και εμφανιζόταν με swype up (από κάτω προς τα πάνω), υπάρχει στο πάνω μέρος και κάνοντας swype down (από πάνω προς τα κάτω) όπως και στα Android εμφανίζεται το Control Center.

Λήψη screenshot
Επιτυγχάνεται χωρίς gestures, πατώντας το volume up σε συνδυασμό με το το πλήκτρο στα δεξιά.

Απενεργοποίηση της συσκευής
Στο iPhone X, ο τερματισμός πραγματοποιείται πατώντας για μερικά δευτερόλεπτα το volume up και το πλήκτρο στα δεξιά.

Εξαναγκασμένη επανεκκίνηση
Σε περίπτωση που κολλήσει η συσκευή μπορεί κανείς να προβεί σε εξαναγκασμένη επανεκκίνηση με τον εξής τρόπο: στιγμιαίο πάτημα του volume up, στη συνέχεια volume down και έπειτα συνεχές πάτημα του πλαϊνού πλήκτρο μέχρι να εμφανιστεί το λογότυπο της Apple.

Σχόλια