Daisy, το νέο robot ανακύκλωσης iPhone από την Apple


Εν όψη της παγκόσμιας Ημέρας της Γης, η Apple παρουσίασε την Daisy, ένα νέο robot που αποσυναρμολογεί συσκευές iPhone με σκοπό την ανακύκλωση πολύτιμων υλικών από αυτά.

Η Daisy (χρησιμοποιώ θηλυκό γένος λόγω του ονόματος) αποτελεί "διάδοχο" του Liam, ενός robot ανακύκλωσης της Apple που δημιουργήθηκε το 2016 και ορισμένα μηχανικά μέρη έχουν παρθεί από αυτό για τη κατασκευή της. Το νέο robot είναι ικανό να αποσυναρμολογήσει εννιά διαφορετικές εκδόσεις iPhone και χρειάζεται μόλις μια ώρα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία σε 200 συσκευές ενώ παράλληλα διαχωρίζει τα εξαρτήματα.

Επιπλέον μαζί με την Daisy, η Apple ανακοίνωσε ένα προσωρινό πρόγραμμα, το GiveBack, μέσω του οποίου οι πελάτες μπορούν να επιστρέφουν τις συσκευές τους μέσω καταστημάτων ή του Apple.com προς ανακύκλωση. Για κάθε συσκευή που θα λαμβάνεται έως 30 Απριλίου, η εταιρεία θα κάνει μια δωρεά στο διεθνές οργανισμό προστασίας του περιβάλλοντος Conversation.org ενώ για επιλέξιμες συσκευές θα δοθούν δωροκάρτες.

Πρόσφατα, η Apple ανακοίνωσε πως πλέον τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως, αγοράζοντας ομόλογα "πράσινης ενέργειας" και επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές, που χρησιμοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού της καθώς και στη φυσική υποδομή. Αν και δεν είναι απολύτως εφικτό να λειτουργείς κάτω από συνθήκες 100% καθαρής ενέργειας, o Tim Cook είπε σε δήλωσή του: "Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε όσον είναι δυνατό τα υλικά στα προϊόντα μας, τον τρόπο με τον οποίο τα ανακυκλώνουμε, τις εγκαταστάσεις μας και τη δουλειά μας με τους προμηθευτές για να δημιουργήσουμε νέες δημιουργικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, διότι γνωρίζουμε πως το μέλλον εξαρτάται από αυτό."

Σχόλια