AMD Threadripper 2nd gen, με 32 πυρήνες και 64 threads


Συνώνυμο του Threadripper είναι οι υψηλές επιδόσεις. Η AMD με τον εν λόγω επεξεργαστή ανέβασε σε άλλο επίπεδο το high-end computing προσφέροντας απόλυτες επιδόσεις σε επαγγελματίες και gamers. Η εταιρεία θέλοντας να ανεβάσει ακόμα τον πήχη ανακοίνωσε την δεύτερη γενιά του επεξεργαστή Threadripper, αυτή τη φορά με 32 πυρήνες και 64 threads βασισμένο στην βελτιωμένη αρχιτεκτονική Zen+ Core από τα δεύτερης γενιάς Ryzen chips.

Η φιλοσοφία της κατασκευής του AMD Threadripper 2 είναι ίδια με αυτή της πρώτης γενιάς. Αποτελείται από ολοκληρωμένα MCMs (multi-chip modules) που περιέχουν πολλαπλές μήτρες και διασυνδέσεις Infinity Fabric. Η εταιρεία αποκαλεί το "χτίσιμο" του κάθε chip Core Complex (CCX) με το κάθε ένα να διαθέτει τέσσερις πυρήνες, 8 threads και 8MB level 3 cache. Κάθε chip περιέχει δυο CCXes. H πρώτη γενιά Threadripper αποτελούταν από τέσσερα chips, με δυο από αυτά ενεργά και τα άλλα δύο ανενεργά, με σύνολο 16 πυρήνες και 32 threads. Πλέον, η δεύτερη γενιά αποτελείται από τέσσερα ενεργά chips, με σύνολο 32 πυρήνες και 64 threads.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική Zen+ Core, βασίζεται σε κατασκευαστική μέθοδο 12nm, που αν και διακρίνεται για την μικρότερη κατανάλωση, ο αυξημένος αριθμός πυρήνων έχει αντίκτυπο σε αυτό. Η κατανάλωσή του φτάνει τα 250w (ανεβασμένο από τα 180W), πράγμα που σημαίνει ότι τα υπάρχοντα motherboards με το Χ399 chipset να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν σωστά τον επεξεργαστή, άρα πολύ πιθανόν να έχουμε νέα συμβατά μοντέλα.

Με την ανακοίνωση της δεύτερης γενιάς Threadripper η εταιρεία είχε και δυο δοκιμαστικά μοντέλα, το ένα με 32-core/64-threads και το άλλο με 24-core/48-threads. Και τα δύο λειτουργούσαν με συχνότητα 3Ghz ενώ σε turbo mode έφτασαν τα 3,4Ghz. Το επίσημο λανσάρισμα του νέου επεξεργαστή αναμένεται κατά το τρίτο τετράμηνο.

Σχόλια