Η Microsoft βυθίζει το νέο data center της



H Microsoft δείχνει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και στρέφεται σε εναλλακτικές μεθόδους για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Η πιο πρόσφατη κίνηση της αφορά τους νέους servers της που η ίδια θέλει να τους ψύξει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Τοποθετώντας τους σε ένα κυλινδρικό κοντέινερ και εν συνεχεία βυθίζοντάς το στη θάλασσα, είναι η δοκιμαστική - εναλλακτική για να πετύχει καλύτερες θερμοκρασίες μειώνοντας παράλληλα τη κατανάλωση ενέργειας.

Ένα κύριο πρόβλημα των servers μεγάλων εταιρειών είναι η μεγάλη ενέργεια που καταναλώνεται για την ψύξη τους. Η Microsoft γι' αυτό το λόγο και επειδή μπορεί, δοκιμάζει να χρησιμοποιήσει ένα φυσικό τρόπο για να πετύχει καλύτερες θερμοκρασίες στα μηχανήματά της, για το καλό της τσέπης της αλλά και του περιβάλλοντος.

Το εν λόγω κοντέινερ περιλαμβάνει 864 servers, με 27.6 petabytes αποθηκευτικό χώρο ενώ επικοινωνεί και τροφοδοτείται με τον έξω κόσμο μέσω υποθαλάσσιου κεντρικού καλωδίου. Υπολογίζεται να παραμείνει κάτω από το νερό, χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη επέμβαση, για 5 χρόνια ωστόσο σε περίπτωση προβλήματος δεν μπορεί να επισκευαστεί. Για το λόγο αυτό έχει κατασκευαστεί ώστε η πιθανότητα να παρουσιάσει βλάβη να είναι μηδαμινή, αποκλείοντας σχεδόν την υπάρξη κάποιου τεχνικού προβλήματος.

Ο κύλινδρος κατασκευάστηκε στην Γαλλία από εταιρεία κατασκευής πλοίων (Naval), στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι servers στο εσωτερικό του και έπειτα βυθίστηκε στην ακτή του Orkney στη Σκωτία.

Πλέον, η ομάδα του Project Natick - έτσι όπως αποκαλείται το εγχείρημα- θα παρακολουθεί το κέντρο δεδομένων για τα επόμενα πέντε χρόνια και εφόσον υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε όλο αυτό πιθανόν η εταιρεία να βυθίσει και άλλα όμοια κοντέινερ. Βέβαια, αν ακολουθηθεί o "νόμος του Μουρ" μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντική ενέργεια από την άλλη όμως θα έχουμε ένα βυθό με κοντέινερ που θα αποτελούν αξιοθέατα για τους υδρόβιους οργανισμός, κάτι για το οποίο οι περιβαλλοντικές δεν θα αφήσουν να περάσει απαρατήρητο.


photo: BBC

Σχόλια