Η Nvidia παρουσίασε την νέα σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 20 series


Στο Gamescom 2018 που εξελίσσεται στην Γερμανία, η Nvidia παρουσίασε τη νέα σειρά καρτών γραφικών, την GeForce RTX 20 series.

Τρείς νέες κάρτες γραφικών είδαν το φως της δημοσιότητας ενώ έχουν αναρτηθεί και στο site της εταιρείας καθώς είναι διαθέσιμες για προ παραγγελία.

Πριν αναφερθούμε στα νέα μοντέλα αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία ανακοίνωσε και μια νέα τεχνική των Nvidia καρτών που ονομάζει Ray tracing και αποτελεί ένα νέο μέτρο σύγκρισης ενώ αυτό που προσφέρει είναι η ικανότητα μοντελοποίησης με ακρίβεια της συμπεριφοράς του φωτός σε πραγματικό χρόνο. Αν και σε πρώτη φάση μπορεί να μην εντυπωσιάζει το νέο χαρακτηριστικό, σίγουρα όμως ανοίγει τους ορίζοντες και τις δυνατότητες για εκπληκτικά εφέ που κόβουν την ανάσα. Αυτά όσον αφορά την θεωρία.
Ξεκινώντας με την κορυφαία έκδοση, η GeForce RTX 2080 Ti είναι πλέον η ναυαρχίδα της Nvidia που υπόσχεται 10 Giga Rays (στην βαθμίδα επιδόσεων του ray tracing) και 78 τρις RTX-OPS, μια νέα μονάδα μέτρησης που φανερώνει το ποσοστό του ray-tracing σε συνάρτηση με το χρόνο (per second). Η εν λόγω κάρτα θα πλαισιώνεται από 11GB video RAM τύπου GDDR6, όπως γίνεται και στην επαγγελματική σειρά Quadro RTX.


Το αμέσως επόμενο μοντέλο, η GeForce RTX 2080 εξοπλίζεται με 8GB RAM και προσφέρει 8 Giga Rays και 60 τρις RTX-OPS. Η GeForce RTX 2070 θα αποτελεί την τρίτη εκδοχή, η οποία βασίζεται σε 8GB RAM και οι δυνατότητές της φτάνουν τα 6 Giga Rays και τα 60Τ RTX-OPS.

Σχετικά με τις τιμές των νέων καρτών γραφικών διαμορφώνονται ως εξής:
  • Nvidia GeForce RTX 2080 Ti στα 1199 δολάρια 
  • Nvidia GeForce RTX 2080 στα 799 δολάρια 
  • Nvidia GeForce RTX 2070 στα 599 δολάρια 

Αν και οι παραπάνω τιμές είναι αυτές που αναφέρονται στο site της Nvidia, στην παρουσίαση ήταν διαφοροποιημένες προς τα κάτω (δηλ. $999, $699 και $499 αντίστοιχα) ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν είναι λάθος ή αν θα αλλάξουμε μελλοντικά. Παρ' όλα αυτά είναι διαθέσιμες για προ παραγγελία ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσουν και στην αγορά. Φυσικά δεν συστήνω να προβείτε σε αγορά, τουλάχιστον για την ώρα, αφού οι τιμές μπορεί να αλλάξουν και αν βιαστείτε ίσως να τις πληρώσετε πιο ακριβά.

Σχόλια