Η Zeiss παρουσίασε την πρώτη της full-frame compact κάμερα


H Zeiss αποκάλυψε την πρώτη της -στα χρονικά- ψηφιακή κάμερα, η οποία δεν είναι άλλη από την ZX1 compact. Διαθέτει αισθητήρα full-frame 37,4 megapixels και φακό 35 χιλιοστών f/2.0 Distagon T*, που έχουμε ξανασυναντήσει στις Sony RX1 και Leica Q. Διαθέτει σώμα με φουτουριστικά κοψίματα και γωνίες ενώ στη προκειμένη περίπτωση η εταιρεία έχει συνεργαστεί με την Adobe ενσωματώνοντας το Lightroom CC και επιτρέποντας έτσι την άμεση επεξεργασία των φωτογραφιών.

Η Zeiss έχει σχεδιάσει η ίδια, τον φακό και τον αισθητήρα υψηλής ανάλυσης με στόχο την αρμονική λειτουργία των δύο για εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είναι ικανή να καταγράψει video 4K στα 30fps και Full HD στα 60fps. Στο πίσω μέρος διαθέτει μεγάλη οθόνη αφής 4,3-ιντσών (1280x720p) καθώς και Full HD OLED viewfinder. Απουσιάζει η υποδοχή καρτών μνήμης ωστόσο ενσωματώνει 512GB, όπου σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να "κρατήσει" έως και 6800 αρχεία RAW σε DNG format. Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας διαθέτει WiFi, Bluetooth και USB-C.

Όπως αντιλαμβάνεστε η νέα κάμερα μέσω του Lightroom CC προσφέρει την ικανότητα επεξεργασίας των φωτογραφιών απευθείας μετά την λήψη. Κροπάρισμα, ρύθμιση έκθεσης, αντίθεσης, highlights και σκιών γίνονται όλα μέσω του ενσωματωμένου software κάτι που λύνει τα χέρια στις περιπτώσεις που απαιτείται άμεση επεξεργασία.

Η νέα Zeiss ZX1 θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019 ωστόσο δεν έχει γίνει λόγος για την τιμή διάθεσης. Πληροφοριακά η Sony RX1 κοστίζει 3800€ ενώ η Leica Q στα 4200€, πράγμα που σημαίνει πως η ZX1 θα κυμαίνεται κάπου ενδιάμεσα.

Σχόλια