Πολλά sites διαδικτυακού "ψαρέματος" δείχνουν ότι είναι ασφαλή


Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το site που έχει επισκεφτεί είναι ασφαλές σύμφωνα με την αναφορά της PhishLabs. Η εταιρεία anti-phishing παραδέχεται ότι το 49% των περισσότερων ιστοσελίδων με τάσεις "ψαρέματος" χρησιμοποιούν προστασία Secure Sockets Layer και αφορά για το μήνυμα που ασφαλείας που βλέπουμε στο search bar του κάθε περιηγητή (browser).Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα για το τρίτο τετράμηνο του 2018 και πρόκειται για ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το δεύτερο τετράμηνο, αφού το ποσοστό ήταν στο 35%. Στην πράξη αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι επιδέξιοι μέσω banners (ή άλλων μεθόδων) είναι να ξεγελάσουν τους χρήστες και να υποκλέψουν σημαντικά στοιχεία, ακόμα και αν η σελίδα που επισκέπτεται κάποιος μπορεί να αναφέρει ότι είναι κρυπτογραφημένη.

Πολλοί phishers (όπως αποκαλούνται αυτοί που επιχειρούν όλο αυτό) αγοράζουν web domains και δημιουργούν SSL πιστοποιητικά για αυτούς. Αν και η Google βοηθά τους χρήστες στις περιπτώσεις που εισέρχονται σε ένα μη ασφαλές διαδικτυακό χώρο, αυτοί για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι οι σελίδες τους είναι ασφαλείς έτσι ώστε να αποτρέψουν πιθανά μηνύματα αποκλεισμού σε ανυποψίαστους χρήστες.

Σε κάποιο βαθμό, οι προγραμματιστές περιηγητών προσπαθούν να μπλοκάρουν αρκετές σελίδες phishing που χρησιμοποιούν ή όχι κρυπτογράφηση. Ωστόσο, είναι ανέφικτο να αποτρέψουν όσες σελίδες είναι ελεύθερες στο διαδίκτυο λόγω του τεράστιου ποσοστού. Έτσι, ως συνειδητοποιημένοι χρήστες πρέπει και από μόνοι μας να προσέχουμε τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, που κάνουμε κλικ αλλά και που εισάγουμε προσωπικά μας στοιχεία αν δεν θέλουμε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως και κυρίως όταν κάνουμε χρήση τραπεζικών πληροφοριών (e-banking κτλ.) όπου εκεί οι καταστάσεις είναι ακόμα πιο ευάλωτες.

Σχόλια