Tα Windows 8 είναι αυτό που θα θέλουμε στο desktop ή όχι;


Στις 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο preview των νέων Windows 8. Μια φρέσκια ιδέα από τους μηχανικούς της Microsoft που στόχο έχει την όμοια διεπαφή του χρήστη σε οποιαδήποτε συσκευή, φορητή (laptop, tablet) ή σταθερή (desktop).

Τα νέα χαρακτηριστικά, το ανανεωμένο UI που θυμίζει αυτό του Windows Phone και πληθώρα αλλαγών, κάνουν τα Windows 8 να θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που έχουμε μάθει να δουλεύουμε τόσο καιρό στο προσωπικό υπολογιστή. Φυσικά η Microsoft έχει το λόγο της ωστόσο είναι εύκολο να προσαρμοστεί ο χρήστης σε κάτι νέο; Κάτι που θα φέρει σε άλλο λειτουργικό επίπεδο το desktop computing.

Σίγουρα το αναμενόμενο OS θέλει να λειτουργεί τόσο σε tablets με μόνο input method την αφή όσο και σε desktops (ή laptops) μέ συνδυασμό πληκτρολογίου και ποντικιού. Τώρα κατά πόσο είναι πιθανό να βολεύει, κάνοντας χρήση του ποντικιού σε κάτι που θα είναι σχεδιασμένο για λειτουργία με αφή είναι άλλο θέμα.

Προφανώς σ'αυτό το σημείο η Microsoft πρέπει να σκεφτεί αυτό που θέλει ο χρήστης από ένα desktop. Δηλαδή να μην αλλάξει ολοκληρωτικά ο τρόπος εργασίας του στον υπολογιστή αλλιώς αυτό που έχει πετύχει εδώ και χρόνια θα πάει χαμένο. Εξάλλου δεν πρέπει να εξαλειφθεί η χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού μιας και αυτά είναι απαραίτητα μέσα λειτουργίας σε ένα σταθερό και σίγουρα πολλοί θα συμφωνούν μαζί μου.

Από την άλλη όμως κατά πόσο ένας χρήστης που χρησιμοποιεί το Windows Phone του για κλήσεις, emails, organizer, mobile office κ.α  θέλει εν συνεχεία να κάθεται στο personal computer του και να έχει το ίδιο Μetro UI; Ένα user interface που σίγουρα θα περιορίζει την λειτουργικότητα που τόσα χρόνια τα Windows έχουν χαρίσει στους χρήστες του (υπό διάφορες συνθήκες).

Για τον επόμενο μήνα έχει προγραμματιστεί σχετική εκδήλωση για τα Windows 8, εκεί σίγουρα θα μάθουμε περισσότερα αλλά θα δούμε και εκτενέστερα το πως η Microsoft θα καταφέρει να κάνει το εν λόγω λειτουργικό, τόσο λειτουργικό, όσο και τα προηγούμενα, ενώ εμείς θα πάρουμε μια ακόμη γεύση για να δούμε αν όντως είναι αυτό που θα θέλουμε στο μέλλον. 

Σχόλια