Apple Macbook Pro, πιο λεπτά, πιο δυνατά και με νέo Touch Bar


Ολοκληρώθηκε και το φετικό keynote από την Apple χθές και εκτός των άλλων παρουσιάστηκαν τα νέα Macbook Pro. Η εταιρεία του Cupertino ανακοίνωσε τα νέα μοντέλα 13 και 15-ιντσών, με πιο λεπτό σώμα, δυνατότερα χαρακτηριστικά, βελτιωμένη οθόνη αλλά και το νέο Touch Bar, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα αλληλεπίδρασης με το χρήστη.

Ξεκινώντας, από τη νέα προσθήκη, το Touch Bar, δεν είναι παρά μια λωρίδα αφής τύπου OLED στην περιοχή των function keys. Η νέα μπάρα έχει πολλαπλές λειτουργίες ανάλογα την εφαρμογή, προσφέροντας γρήγορη πρόσβαση σε πλήκτρα που χρησιμοποιεί ο χρήστης πιο συχνά. Η Apple αναφέρει πως αυτή η λωρίδα διαθέτει ανάλυση Retina, καθώς επίσης έχει δικό της φωτισμό που δεν υπερβαίνει το φωτισμό του k/b, για να μην ενοχλεί. Δεξιότερα, στο σημείο του power button, έχει προστεθεί και αναγνωστής δακτυλικών αποτυπωμάτων, το Touch ID, δεύτερης γενιάς, προστατευόμενο από γυαλί ζαφειριού.


Εξωτερικά, οι αλλαγές επηρεάζουν το πάχος και το βάρος της συσκευής. Όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία έτσι και στην περίπτωση των νέων φορητών, είναι ελαφρύτερα και λεπτότερα. Το βάρος του μικρού (13") είναι στα 1.3 κιλά και το πάχος στα 14.9 χιλιοστά ενώ το 15άρι ζυγίζει λίγο κάτω από τα 2 κιλά (~1.8). Το πληκρολόγιο είναι όμοιο με αυτό του λεπτού Macbook 12", με μηχανισμό butterfly ενώ το Force Touch trackpad έχει "μεγαλώσει" προσφέροντας δυο φορές μεγαλύτερη επιφάνεια. Περιμετρικά έχουν γίνει "περικοπές" στις θύρες αφού όλες έχουν αντικατασταθεί αποκλειστικά με υποδοχές Thunderbolt usb Type-C. Τέσσερις στο σύνολο και για τις δύο εκδόσεις (13" & 15"), δυο σε κάθε πλευρά είναι διαθέσιμες για να εξυπηρετήσουν ως USB, DisplayPort, HDMI, VGA αλλά και για συνδεθούν με το φορτιστή. Επίσης, τα ενσωματωμένα στερεροφωνικά ηχεία είναι κατά 58% πιο δυνατά και με 2.5 φορές περισσότερο μπάσο.


Όσον αφορά την όθονη των φορητών, διαθέτει ανάλυση 2560×1600 pixels το 13άρι και 2880×1800 pixels το 15άρι. Είναι πιο φωτεινή και με μεγαλύτερη αντίθεση κατά 67%, διαθέτει 25% περισσότερα χρώματα ενώ παρ'όλα αυτά καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια. Σαφώς, οι συγκεκριμένες οθόνες έιναι ότι καλύτερο έχουμε δει σε Macbook, προσφέροντας καλύτερη απεικόνιση, ικανή να εξυπηρετήσει κάθε είδους επαγγελματία.



Στο εσωτερικό εντοπίζουμε επεξεργαστές Intel Core i5/i7 6ης γενιάς, μνήμη RAM που φτάνει τα 16GB τύπου LPDDR3 με χρονισμό 2133Mhz, αποθηκευτικό χώρο έως 2TB βασισμένο σε PCIe SSD και γραφικά Radeon Pro 455 με ενσωματωμένη μνήμη 2GB GDDR5 σε συνδυασμό με το Intel HD 530 για τις βασικές λειτουργίες. Ακόμη, η ενσωματωμένη μπαταρία προσφέρει εξαιρετικούς χρόνους αυτονομίας με έως και 10 ώρες, σύμφωνα με την Apple. Φυσικά το λειτουργικό σύστημα δεν είναι άλλο από το MacOS Sierra.



Τέλος, η βασική έκδοση του νέου Macbook Pro 13-ιντσών ξεκινά από τα 1500 δολάρια ενώ αυτή με το Touch Bar αρχίζει από τα 1800$. Από την άλλη το 15άρι ξεκινά από τα 2400 δολάρια. Όλες οι εκδόσεις μπορούν να προπαραγγελθούν από σήμερα, αλλά μόνο οι βασικές εκδόσεις χωρίς το Touch Bar μπορούν να διατεθούν άμεσα ενω τα υπόλοιπα σε δυο ή τρεις εβδομάδες. Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία θα διατηρήσει και το μοντέλο των 1300 δολαρίων με το προηγούμενο σχεδιασμό σαν εναλλακτική πιο προσιτή επιλογή.

Σχόλια