Huawei Mate 10 & Mate 10 Pro, τα πρώτα με επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης

H Huawei ανακοίνωσε τα Mate 10 και Mate 10 Pro, δύο νέες συσκευές που έρχονται να συμπληρώσουν τη premium σειρά, στην κατηγορία των smartphones της. Οι νέες συσκευές διαθέτουν πολύ λεπτό περιθώριο οθόνης, πολυτελή σχεδιασμό και πλούσια χαρακτηριστικά καθώς και έναν "έξυπνο" επεξεργαστή που συναντάμε για πρώτη φορά.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δυο συσκευών είναι το σχήμα και η οθόνη. Το Mate 10 διαθέτει οθόνη με διαγώνιο 5,9-ιντσών (2560x1440p) ενώ το Pro έχει οθόνη 6-ιντσών (2160x1080p). H αίσθηση που αφήνει το Pro είναι πως πρόκειται για μικρότερη συσκευή ωστόσο αυτό που ξεγελά είναι το 18:9 aspect ratio της οθόνης σε αντίθεση με το 16:9 του Mate 10.

Και οι δύο συσκευές διαθέτουν glossy γυαλί στο πίσω μέρος και έρχονται σε ποικίλους χρωματισμούς (mocha brown, pink gold κ.α). Το Pro θέλοντας να απευθυνθεί σε πιο "σοβαρό" κοινό θα διατεθεί σε πιο σκούρες αποχρώσεις ενώ υπάρχει και μια ειδική έκδοση με την υπογραφή της Porsche Design. Το Mate 10 έχει πάχος μόλις 8,2 χιλιοστά και διαθέτει τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη ενώ στο Pro (7,9mm) τον συναντάμε στο πίσω μέρος. Άλλες αξιοσημείωτες διαφορές είναι η πιστοποίηση IP67, που φέρει το Pro, για αντοχή στο νερό και τη σκόνη καθώς και θύρα IR, ενώ το Mate 10 διαθέτει έξοδο ακουστικών καθώς και υποδοχή καρτών microSD.

Εκτός των παραπάνω που τα κάνουν διαφορετικά στο εσωτερικό εντοπίζομε πολλές ομοιότητες. Και τα δυο βασίζονται στον επεξεργαστή Kirin 970 και έχουν 4GB RAM, μπαταρία 4000mAh, 64GB αποθηκευτικό χώρο και σύστημα διπλών καμερών Leica. Το τελευταίο αποτελείται από έναν έγχρωμο αισθητήρα 20MP και έναν μονόχρωμο 12MP, όπως έχουμε δεί και στο P10, με διάφραγμα f/1,6, κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά και στους δυο φακούς συσκευής. Αποτέλεσμα αυτού καλύτερες φωτογραφίες με περισσότερη πληροφορία ακόμα και συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού.


Και τα δύο χρησιμοποιούν την υποδοχή USB-C ενώ αξίζει να αναφερθεί πως και η Huawei δίνει τη δυνατότητα να μετατραπούν οι συσκευές σε υπολογιστές συνδέοντάς τες σε μια οθόνη απευθείας με ένα καλώδιο USB-C to HDMI. Στην πράξη κάνει ότι και το Dex της Samsung ή το Windows Continuum ωστόσο είναι σημαντικό πως δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον εξάρτημα για να επιτευχθεί το παραπάνω. Από την άλλη και τα δύο εξοπλίζονται με την τεχνολογία Supercharge της Huawei που προσφέρει φόρτιση περισσότερο του 50% της μπαταρίας σε μόλις 30 λεπτά.

Στο κομμάτι του λειτουργικού, βασίζονται στο Android 8.0 Oreo που φέρει πινελιές της Huawei με τη βοήθεια της πιο πρόσφατης έκδοσης EMUI 8.0.


Φυσικά πέρα από την πληθώρα των χαρακτηριστικών που σίγουρα κατατάσσουν τις δυο συσκευές ανάμεσα στις κορυφαίες της αγοράς, η μεγάλη διαφορά για την Huawei αυτή τη χρονία είναι ο Kirin 970. Ανεπτυγμένος από την ίδια την εταιρεία, ο Kirin 970 διαθέτει NPU ή αλλιώς μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας, η οποία σχεδιάστηκε για να αναλαμβάνει εργασίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Ένας από τους μεγαλύτερους ισχυρισμούς της εταιρείας είναι πως η εν λόγω μονάδα θα αναλαμβάνει να κρατά σταθερή την απόδοση της συσκευής με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πως ο χρήστης χρησιμοποιεί το τηλέφωνο και αντιστοίχως θα κατανέμει τους πόρους ή θα προτείνει real-time αλλαγές αναλόγως του τι κάνει. Για παράδειγμα, ενώ ο χρήστης θα παίζει κάποιο παιχνίδι ή θα παρακολουθεί μια ταινία και συγχρόνως έρθει μια ειδοποίηση, η συσκευή κατευθείαν θα του την εμφανίζει παράλληλα (σε split-screen) αποτρέποντας την διακοπή της προηγούμενης διεργασίας. Επίσης, υπάρχει και μια ειδική εφαρμογή, το Microsoft Translator app, το οποίο κάνει χρήση της NPU μεταφράζοντας σε πραγματικό χρόνο, όταν εστιάσει η κάμερα σε κείμενο.

Τέλος, όσον αφορά την κοστολόγηση, οι ευρωπαϊκές τιμές σύμφωνα με την εταιρεία θα είναι οι εξής:
Huawei Mate 10 στα 699€, Mate 10 Pro στα 799€ και η ειδική έκδοση Porsche Design στα 1395€.

Σχόλια