Sony α7R III: Γρηγορότερη, με καλύτερη εστίαση και μεγαλύτερη αυτονομία

H Sony εμπλουτίζει την σειρά α7 με το νέο μοντέλο full-frame κάμερας που δεν είναι άλλο από το α7R III. Το τρίτο μοντέλο έρχεται με σημαντικές αναβαθμίσεις ακολουθώντας την δυναμική παράδοση των α7 καμερών που όμως δανείζεται αρκετά στοιχεία και από την καλύτερη α9. Διαθέτει όμοιο αισθητήρα, 42,4MP 35 χιλιοστών, με το προγενέστερο μοντέλο όμως εξοπλίζεται με γρηγορότερο επεξεργαστή Bionz X και επεξεργαστή front-end LSI, στοιχείο που φέρει κορυφαία α9.

Η α7R III είναι ικανή να καταγράψει 10 καρέ το δευτερόλεπτο με πλήρη αυτόματη εστίαση και έκθεση. Χαρακτηριστικό που την κάνει δυο φορές γρηγορότερη από την α7R II και εφάμιλλη της α9, καλύπτοντας έτσι ακόμα περισσότερο το κενό μεταξύ των δυο σειρών.

Ακόμη η νέα κάμερα προσφέρει εγγραφή video ανάλυσης UHD 4Κ, χρησιμοποιώντας όλο το εύρος του αισθητήρα, επιτυγχάνοντας όμως καλύτερα αποτελέσματα στην λειτουργία Super 35. Στην πράξη η μηχανή κάνει εγγραφή σε ανάλυση 5176 x 2924p (5K) και στην συνέχεια κάνει down scale στα 4K, χωρίς να υπάρχει μείωση της ποιότητας. Η Sony αναφέρει πως η επιλογή Super 35 προσφέρει υψηλότερη ανάλυση, καλύτερη δυναμική (DR) και βελτιωμένη επίδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Εξωτερικά, μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με το προγενέστερο μοντέλο. Ωστόσο, υπάρχουν μικρές διαφορές, όπως η ύπαρξη ενός μικρού joystick (όπως στην α9) για εύκολη πλοήγηση στο μενού καθώς και ενός πλήκτρου AF-On για επιλογή της εστίασης. Η οθόνη πλέον είναι πλήρους αφής, όπου στην πράξη επιτρέπει την εύκολη εστίαση, απλά αγγίζοντας την οθόνη στο σημείο που επιθυμεί ο χρήστης. Διαθέτει δυο υποδοχές για κάρτες SD και φορτίζει μέσω USB Type-C. Στοιχείο που θα ικανοποιήσει, κυρίως τους λάτρεις των καμερών της Sony, είναι η αύξηση της χωρητικότητας της μπαταρίας, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία σε σύγκριση με τα παλιότερα μοντέλα της σειράς.

Τέλος, η ολοκαίνουργια Sony α7R III θα κυκλοφορήσει τέλη του 2017 με τιμή (για το σώμα) περίπου στα 2700€.

Σχόλια