Το iPadOS αλλάζει τα δεδομένα στα iPad της Apple


Η Apple θέλοντας να κατηγοριοποιήσει το iOS αναλόγως τις συσκευές (βλ. tvOS, watchOS, macOS κτλ.) παρουσίασε και την νέα εκδοχή του λειτουργικού αποκλειστικά για το iPad. Το iPadOS είναι η ανασχεδιασμένη υλοποίηση του λειτουργικού συστήματός της για τα tablets της εταιρείας, το οποίο υπόσχεται να αλλάξει τα μέχρι πρότινος δεδομένα και την συνολική εμπειρία του χρήστη στο iPad προσφέροντας πληθώρα νέων χαρακτηριστικών.

Η ουσιαστική διαφοροποίηση σε σύγκριση με την έκδοση του λειτουργικού για το iPhone είναι η ευελιξία και ο περισσότερος έλεγχος που προσφέρει, δανείζοντας πολλά στοιχεία από το macOS. Η κεντρική οθόνη αν και σε πρώτη ματιά φαίνεται να μην έχει υποστεί τροποποιήσεις κρύβει άσσους στο μανίκι. Στην πράξη αν κάνεις swype προς τα δεξιά εμφανίζονται χρήσιμα widgets προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε αυτά. Επιπλέον, η διαχείριση αρχείων γίνεται ευκολότερη μέσω της εφαρμογής Files όπου εκεί εμφανίζονται αρχεία από το iCloud, από ένα USB stick αλλά και μια κάρτα μνήμης. Το Safari browser προσφέρει εμπειρία desktop-class με 30 νέες συντομεύσεις πληκτρολογίου καθώς και download manager. Πρακτικά το Safari στο iPadOS θα συμπεριφέρεται σαν να δουλεύει κανείς από το MacBook, χωρίς οι σελίδες να φορτώνονται εξαρχής στην έκδοση για φορητές συσκευές (mobile version).

Στα θετικά του ανανεωμένου λειτουργικού προστίθεται και η ταυτόχρονη υποστήριξη πολλαπλών παραθύρων με τη λειτουργία Split View, όπου επιτρέπεται η άμεση εναλλαγή μεταξύ διαφόρων εφαρμογών για καλύτερο multitasking.

Τέλος, το iPadOS έχει υποστεί κάποιες επιπλέον αισθητικές επεμβάσεις αλλάζοντας ελαφρώς το τρόπο επιλογής κειμένου, περιήγησης σε ένα μεγάλο αρχείο αλλά και στις ενέργειες αποκοπής, αντιγραφής και επικόλλησης. 

Σχόλια